80 éves PLACIDO DOMINGO

Január 21-én 80 éves PLACIDO DOMINGO spanyol operaénekes

Mexikóban is meleg szavakkal köszöntik ma a világ egyik leghíresebb operaénekesét, ünnepeltünk ugyanis ott nőtt fel. Ott szerette meg a zenét is, ami mondjuk, nem volt nehéz, hiszen a szülei zarzuela művészek voltak, akik saját társulatot is alapítottak Mexikóban. Placido is énekelt benne, majd a Mexikóvárosi Zeneakadémián tanult, operaénekesként pedig Guadalajarában mutatkozott be először.

Karrierje azonban onnan elég messze bontakozott ki, jelesül Izraelben, ahol a tel-aviv-i Nemzeti Opera tagja lett. Világhírnevét azonban ismét az amerikai kontinensen szerezte, 1968-ban olyan sikerrel szerepelt a Metropolitanben, hogy azóta 21-szer énekelt a szezon nyitóelőadásán, s ezzel csúcstartó, a legendás Enrico Carusót is csak 17-szer érte ilyen megtiszteltetés. Ezt követően évtizedek át volt a világ legnagyobb zenés színpadainak ünnepelt sztárja, ennek ellenére igazi bohém művész maradt, aki focimeccs előtt is dalra fakad, ha hívják. Az 1990-es olaszországi foci vébé megnyitóján is dalolt Luciano Pavarotti és José Carreras társaságában. Ők hárman alkották a legendás triászt, de a három tenor sajnos már sosem tud együtt fellépni, Pavarotti szegény meghalt 2007-ben. A spanyolok büszkesége most is Amerikában él, a legutóbbi időkig ő volt a washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatója.

Pár éve alaposan ráijesztett a rajongóira, rákos daganatot távolítottak el a vastagbeléből, de úgy tűnik, idejében észrevették az alattomos kórt. Gyógyulása örömére saját éttermet nyitott New York-ban, ahol azonban éppen ő nem ehet kedvére. Nem csak a járványhelyzet miatt, hanem mert diétáznia kell. A jó mexikói fűszeres ételeket pedig különösen ajánlatos kerülnie. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.