145 éve született BEREGI OSZKÁR

Január 24-én 145 éve született BEREGI OSZKÁR színész

A régi – számunkra ma már teljesen idegenül ható – és a modern színészi játék átmeneti időszakában játszott, s így bár a legnagyobbak közül való volt, sok bírálat is érte. Schöpflin Aladár jól látta, hogy “nem közönséges színészi képességekkel rendelkezett, kellemesen moduláló hangja, jó színészi alakja, ideges, lírai heve, mellyel minden szerepét aláfestette, megkönnyítették sikerét. Szavaló modorával, amelyben gyakran van némi modorosság, mintegy átmenetet jelent a régebbi és a modern színjátszó stílus között, nyugtalan színes művészi egyéniséggel egészen modern színpadi jelenség.”

Emiatt viszont szerepformálásának megítélése ki volt szolgáltatva az évadban éppen aktuális trendnek és a kritikus ízlésének. Minek következtében egyszer leírhatatlan sikerei voltak, máskor pedig szörnyű kudarcokat kellett elviselnie. Miközben például egyik Hamlet-alakítása “az érzelmi és hangbeli modulálásnak virtuóz finomságával, a szuggesztív játék fiatalos, friss lendületével” lenyűgözte a közönséget, egy másik szerepéről így írt egy kritikus: “… a hamis romantikába ágyazott, értelemtől független fuvolázás … alakítását szinte elviselhetetlenné tette”.

Nem csoda, hogy szegény Beregi össze volt zavarodva, s mivel politikai nézetei miatt is állandóan támadták, teljesen összetört, és végső kétségbeesésében elmenekült az országból. Amerikáig meg sem állt, ott azonban nem fogadták be, állandóan a feje felett lebegett a kiutasítás réme. Szörnyű élete volt; hazavágyott, de nem jöhetett, maradni akart, de folyton hazaküldték volna. Amint Illés Jenő fogalmazott: “A legnagyobb Shakespeare-színészek egyike volt. Sorsa is hasonlóvá lett a Shakespeare-álmodta hősök megrendítő életútjához”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.