Mai évfordulóink – 2021. január 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. január 24., vasárnap

a Nap kél 7.19, nyugszik 16.33 – a Hold kél 12.35, nyugszik 3.40 órakor

mottó: “Több légy gyűlik össze egy kanál méz, mint egy hordó ecet körül.” Szalézi Szent Ferenc

– Timót napja. Görög eredetű név, a Timotheosz volt első megjelenési formája, ilyen néven már a Krisztus előtti IV. században is élt egy híres költő és zenész. Az Isten becsülője jelentésű nevet a latin is átvette, leghíresebb viselője Pál apostol tanítványa volt. Ma Erik, Tádé és Veronika nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szalézi Szent Ferenc emléknapja. Előbb ügyvéd volt, majd 1593-ban pappá szentelték, 1602-ben pedig genfi püspök lett. Sokat tett egyházkerülete újjászervezéséért, s jelentős politikai közvetítő szerepet is játszott. 1610-ben ő alapította az ún. salesita apácarendet. A türelmes keresztény humanista megtestesítője volt, segítette a szegényeket, az Isten és az ember közötti kölcsönös bizalmat hirdette. Nagy műveltségű ember volt, könyveit is rendkívüli műgonddal írta. Értékesek levelei. VII. Sándor pápa iktatta a szentek közé 1665-ben.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 145 éve született Budapesten BEREGI OSZKÁR színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 1945 éve született HADRIANUS római császár. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 1980 éve hunyt el CALIGULA római császár. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 35 éves MISCHA BARTON angol színésznő, a Hatodik érzék, a Családi tótágas, a Szép szédülés című film szereplője és A narancsvidék című filmsorozatban Marissa Cooper alakítója.

– 80 éves NEIL DIAMOND amerikai énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 60 éves NASTASSJA KINSKI német színésznő, a Tess, a Párizs, Texas, az Amerika fegyverben, a Végsebesség és a Könnyen vedd a halált!, valamint a Budapesten forgatott Amerikai rapszódia című magyar-amerikai koprodukcióban készült film főszereplője, az 1991-ben elhunyt kiváló színész, Klaus Kinski lánya. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 75 éves MICHAEL ONTKEAN kanadai színész, a Twin Peaks című filmsorozatban Harry S. Truman seriff alakítója. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 70 éves SZENTHELYI MIKLÓS hegedűművész, az Országos Filharmónia szólistája, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar egyik megalapítója.

– 55 éves KARIN VIARD francia színésznő, a Gyorsbüfé, a Turisták, a Delicatessen, a Fel a fejjel és Az évszázad gyermekei című film szereplője. Ma ünnepel még:

– MICHELLE HUNZIKER (1977) svájci modell és színésznő, az Armani divatcég modellje, a népszerű olasz popénekes, Eros Ramazzotti volt felesége.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.