Mai évfordulóink – 2021. március 31.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. március 31., szerda

a Nap kél 6.25, nyugszik 19.12 – a Hold kél 22.57, nyugszik 7.58 órakor

mottó: “Barátaink ítéleteit is gyanúval kell fogadnunk, ha kedvezőek ránk nézve.” René Descartes

– Árpád napja. Régi magyar személynév, hiszen legendás fejedelmünk is viselte. Az iránta való tisztelet miatt azonban sokáig szinte nem viselte senki, csak a XIX. században kezdték venni a bátorságot ükapáink, hogy gyermekeiket e névre kereszteljék. Ma Ákos, Béni, Benjámin és Kornélia nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

– A görög egyházban ma Szent Hipát püspökre és Szent Hipát atyára emlékeznek. Két külön személyről van szó. Hipát püspök a paphlagóniai Gangrában élt, és szent életéért Istentől csodatévő erőt kapott. Amelynek segítségével aztán betegeket gyógyított, még a bizánci császár is udvarába hívta. Visszatérve eretnek útonállók támadásának esett áldozatul 326-ban, de utolsó szavaival is ellenségeiért imádkozott. Később sírjánál is sok csodás gyógyulás történt. Hipát atya viszont Konstantinápolyban, majd a Rufin kolostorban élt, ám ő is sok csodát tett. Negyven évig volt szerzetes, s a rendház elöljárójává is megválasztották. 446-ban hunyt el.

Ma: – Ma van Málta nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 130 éve született az Arad vármegyei Pankotán ASBÓTH OSZKÁR mérnök. Világraszóló eredményeket ért el az Asbóth-légcsavarral; az ő helikoptere volt az első, amely valóban egyhelyből, függőlegesen szállt fel. A történelmi pillanatra 1928. szeptember 9-én került sor. Sikerei szerte Európában új lendületet adtak a korábban megoldhatatlan problémának tekintett helikopterkutatásnak.

– 425 éve született RENÉ DESCARTES francia filozófus és természettudós. A racionalizmus egyik megalapozója, a skolasztika egyik legkeményebb ellenfele volt. A filozófia mellett foglalkozott fizikával, kozmológiával csakúgy mint matematikával, jelentős felfedezésekkel gyarapítva eredményeiket. A materialista természetfelfogás egyik megalkotója volt, a megismerés fontosságának filozófiai kifejtése rendkívüli hatást gyakorolt az utókorra, híres mondása, a “gondolkodom, tehát vagyok” nyomán újult meg a tudományos felfogás.

– 20 éve hunyt el JEAN-MARC BORY francia filmszínész. Első szerepével rögtön be is vonult a filmtörténetbe, a Szeretők (Les Amants) című 1958-as mozi volt ugyanis az első nagyközönségnek szánt film, amelyben egy húszpercesnél is hosszabb, többé kevésbé pucér szerelmi jelenet volt látható, sejtetni engedett orális szexszel súlyosbítva. A Louis Malle rendezte film, amelynek női főszereplője Jeanne Moreau volt, világszerte hatalmas botrányt keltett (már ahol bemutatták), s nyomában cenzorok tucatjainak szűnt meg állása. Bory egy snájdig egyetemistát játszott, aki segít Moreau-nak megjavítani a kocsiját. Az elhanyagolt asszony, aki férjét és szeretőjét is unja már, hazafuvarozza és egy szenvedélyes éjszakát tölt vele. Előbb csak a holdfényben andalognak, aztán egy kis előjáték a fürdőszobában, végül a hálószoba következik. A történtekből túl sokat nem látni, csak a színésznő közelképét, nyitott száját, csukott szemét és erotikus suttogását halljuk. A film szinte mindenkinek sikert hozott: a producereknek pénzt, a rendezőnek hírnevet, Moreau-ból pedig sztárt csinált. Kivéve az akkor 24 éves Boryt, aki igyekezett minél előbb elfelejteni a szerelmi jelenetet, soha többé nem találkozott nála hat évvel idősebb partnerével, és minden – szép számban érkező – hasonló felkérést lemondott. Ami némileg érthető is: a szerepre a katonai szolgálatát teljesítő Jean-Louis Trintignant helyett, beugróként hívták, Jeanne Moreau pedig akkoriban a rendező barátnője volt, ami pikánssá tette a helyzetet.

– 5 éve hunyt el KERTÉSZ IMRE Nobel-díjas író, a Sorstalanság, a Kaddis a meg nem született gyermekért, Az angol lobogó, A kudarc, a Gályanapló, A száműzött nyelv, a Valaki más és a Felszámolás című könyv szerzője, a 2002-es irodalmi Nobel-díj – első magyar – kitüntetettje. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 10 éve hunyt el PAYER ANDRÁS zeneszerző, énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves MÁCSAI PÁL színész, rendező, a Sztálin menyasszonya, A szalmabábuk lázadása, a Torzók, A temetetlen halott és a Rokonok című Szabó István-film szereplője, az Örkény István Színház igazgatója. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 50 éves EWAN McGREGOR skót színész. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– FACUNDO ARANA (1972) argentin színész, a nálunk is hallatlan népszerű Vad angyal című filmsorozatban Ivo alakítója.

– RICHARD CHAMBERLAIN (1934) amerikai színész, a magyar tévében is nagy sikerrel vetített Shógun és a Tövismadarak című filmsorozatok, valamint a Rajzás, A vasálarcos, a Salamon király kincse, A három muskétás, A négy muskétás és a Monte Christo grófja című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.