1900 éve született MARCUS AURELIUS

2021. április 26-án 1900 éve született MARCUS AURELIUS római császár, filozófus

Róma történetének egy rövid időszakában az volt a szokás, hogy a császárok örökbefogadással biztosították utódlásukat, miáltal rátermett uralkodók kerültek hatalomra, ez volt “a jó császárok kora”. Marcus Aureliust Antoninus Pius fogadta örökbe, s remekül választott, hiszen Marcus a korabeli Róma talán legműveltebb embere volt, s amikor 161-ben trónra lépett, megvalósult az évszázados álom; filozófus császár öltötte magára a bíbort.

Ő maga nem nagyon vágyott a hatalomra, mivel sokkal többre tartotta Szókratészt akármelyik uralkodónál, ő is inkább híres filozófusként szeretett volna bevonulni a történelembe. De, ha már balsorsa a császári trónra juttatta, igyekezett jó uralkodó lenni, ne gondoljuk tehát, hogy naphosszat békés töprengéssel múlatta az időt. Ha kellett bátran háborúzott is, több hadjárat során járt hazánk mai területén is, sőt, itt készült remek filozófiai könyvének, az Elmélkedéseknek egy része is. Alattvalói őszintén rajongtak érte, kegyes cselekedeteire legyen elég példának az, a mai politikusok számára bizonyára felfoghatatlan szokása, hogy természeti csapások és járványok sújtotta nehezebb években elengedte az adókat.

Amilyen kiválóan igazgatta hatalmas birodalmát, olyan szerencsétlen volt a magánéletben, felesége, Faustina fűvel-fával megcsalta, sokak szerint gyermeküknek, Commodusnak sem a derék császár, inkább egy gladiátor lehetett a vér szerinti apja. Annál is inkább feltételezhető volt ez, mert Commodus a római történelem egyik leghitványabb császáraként szerzett kétes dicsőséget.

Marcus Aurelius ugyanis – életének talán egyetlen rossz döntését hozva – szakított a hagyománnyal, nem fogadott örökbe senkit, így utódja vérszomjas fia lett. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza kiemelten Marcus Aurelius elmélkedéseit kínálja két kiadásban, antikvár példányban.

Kínálja tovább Marcellus Mihály Marcus Aureliusról írt regény trilógiáját: az Északi vihar, A Pannon és Az utolsó háború című könyv 30% rendelhető a Kalendárium Press webáruházában.

Elmélkedései angol nyelvű kiadásai új vagy antikvár példányban szintén rendelhetőek:  Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban próbáljuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged , , . Bookmark the permalink.