290 éve hunyt el DANIEL DEFOE

2021. április 26-án 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE angol író

Igazi kalandor volt, a törtető üzletember és a ravasz politikus keveréke. Állandóan üzletelt valamivel, így egyszer gazdag ember volt, máskor meg adósságok gyötörték.

Ez utóbbi fordult elő gyakrabban, az ő legnagyobb bánatára, a világirodalomnak azonban szerencséjére, hiszen hogy adósságait törleszthesse, sorra írta remekműveit, köztük klasszikussá vált ifjúsági regényét, a Robinson Crusoe-t. Könnyen írt, de annyit mégsem tudott papírra vetni, hogy anyagi gondjaitól megszabaduljon, ezért többször állították pellengérre, vagy börtönözték be, sőt, büntetésből a füléből is levágtak egy darabot, de ez sem segített. A megmentő a későbbi Lord Oxford képében érkezett, aki szolgálatába fogadta Defoe-t, feladatául pedig a kémkedést, a politikai cselszövést, az ármánykodást szabta.

Viselt dolgait, állandó politikai köpönyegforgatását sokszor Defoe szemére vetették, de szegény feje nem tehetett mást, folytonos küzdelmet folytatott a sorssal, így nem válogathatott az eszközökben. Ami a lelke mélyén persze zavarta, talán ezért is moralizált annyit írásaiban, még a Robinson Crusoe is annyira tele van zsúfolva erkölcsi fejtegetésekkel, hogy az eredeti változat szinte olvashatatlan. Valamennyiünk kedvenc olvasmánya tulajdonképpen egy később átdolgozott, rövidített változat. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A londoni pestis című könyvét és a Robinson Crusoe című regényét kínálja. Utóbbit német nyelven, és mindkettőt antikvár példányban.

 

 

A képeken látható könyvek 25% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , , . Bookmark the permalink.