60 éves JOAN CHEN

2021. április 26-án 60 éves JOAN CHEN kínai származású amerikai színésznő

Nevéből is kiderül a származása, ám ő még tényleg Kínában született, jelesül Sanghajban, ahol színészi karrierje is kezdődött: kislányként egy kommunista partizánt alakított. Orvos szülei azonban kijutottak az Egyesült Államokba, egy idő után ő is utánuk ment, és a Kaliforniai Egyetemen tanulta a filmezést.

Egy szép napon egy tévéstúdió parkolójában téblábolt, amikor az autójához siető nagyhatalmú producer, Dino De Laurentiis felfigyelt rá, és azonnal meghívta éppen készülő filmjébe. A filmeseket meglepte a producer húzása és Joan szereplése egyaránt, s ők is ki akarták próbálni a kínai színésznő tehetségét, Bernardo Bertolucci Az utolsó kínai császár, Oliver Stone az Ég és föld között című filmjében szerepeltette. Az igazi kiugrást azonban David Lynch legendás filmsorozatának, a Twin Peaksnek köszönheti.

Azóta is több filmje jutott el hozzánk, például a Lángoló jég, a Dredd bíró, A préda, a Bíboreső, a Jázmin hölgyek, az Egy szerzetes megkísértése és az Ellenséges vágyak. Időközben megszerezte az amerikai állampolgárságot, ami azért is fontos, mert így a világ vezető hatalmának védőernyője alatt térhetett vissza szülőhazájába, hogy titokban leforgassa Xiu Xiu című filmjét a kínai kulturális forradalom rémtetteiről, amivel aztán egy sor díjat nyert. Kínában ugyan betiltották, de persze nem tehettek semmit. És immár talán a nagy nemzetközi sikerre is tekintettel megbocsájtottak neki, amikor pár éve a kínai miniszterelnök Washingtonban járt, Joant is meghívták a Fehér Házba, ahol az ünnepi fogadáson a kommunista kormányfő személyesen gratulált neki.

Férjes asszony, két lánya van, akiket féltő gonddal nevelt. Őrzi a kínai hagyományokat is, kínai konyhát visz, és gyakorolja a mandarin nyelvet. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.