Mai évfordulóink – 2021. április 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. április 26., hétfő

a Nap kél 5.36, nyugszik 19.49 – a Hold kél 19.01, nyugszik 5.31 órakor

mottó: “Csúnya dolog volna, ha az orvos vagy a kormányos rossz néven venné, hogy a beteg lázas vagy ellenszél támadt.” Marcus Aurelius

– Ervin napja. Germán eredetű név, s jelentése: magasztos, diadalmas. Emiatt aztán igencsak népszerű lett mind a német, mind a szláv nyelvekben.
Ma Marcell, Mária és Tihamér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög egyházban mára Szent Bazil és Szent Glafira emléknapját tűzték ki. Bazil a kisázsiai Amaszea püspöke volt, és működése alatt az arianizmus ellen küzdött, két zsinaton is részt vett. Nagy tekintélynek örvendett, ezért 322-ben Licinius császár feleségének szolgálóleánya, Glafira nála keresett oltalmat a császár bűnös vágyai elől menekülve. Licinius a színe elé rendelte a püspököt, és felszólította, adja ki neki a lányt. Ő ezt megtagadta, de a császár emberei rátaláltak Glafirára, és mind a püspököt, mind az erényét őrző szüzet kivégezték. A lefejezett Bazil megcsonkított testét a tengerbe dobták, de halászok megtalálták, így illőn eltemethették.

Ma: – Ma van Tanzánia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 35 éve történt a CSERNOBILI ATOMKATASZTRÓFA. * * *

– 135 éve született a Veszprém megyei Adásztevelen DOROSMAI JÁNOS író, költő. Egy elfeledett műfaj, a fabulaírás felelevenítésén fáradozott, s ezt oly sikerrel tette, hogy a “magyar La Fontaine”-ként emlegették.

– 1900 éve született MARCUS AURELIUS római császár, filozófus. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 290 éve hunyt el DANIEL DEFOE angol író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves JOAN CHEN kínai származású amerikai színésznő, Az utolsó kínai császár, a Bilincsbe verve, a Lángoló jég, A préda és az Egy szerzetes megkísértése című film szereplője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 70 éves KUKORELLY ENDRE író, költő, A valóság édessége, az Azt mondja aki él, Napos terület, a Samunadrág és a Tündérvölgy című könyv szerzője. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 45 éves NAGY ZSOLT színész, az Örkény István Színház tagja, a Kontroll, a Szezon és a Zuhanórepülés című film szereplője.

– 65 éves KOO STARK angol színésznő, akit egykoron gyengéd szálak fűztek András angol herceghez, mely viszonyból nagy botrány is lett.

– 55 éves TEMESVÁRI ANDREA teniszezőnő. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– BÁLINT ANDRÁS (1943) színész, az Álmodozások kora, a Fényes szelek, a Szerelmesfilm, a Lila akác, a Tűzoltó utca 25., a Budapesti mesék, a BUÉK és a Boldog születésnapot Marilyn című film szereplője, a Radnóti Színház volt igazgatója.

– SZÖRÉNYI LEVENTE (1945) zeneszerző, énekes, gitáros, a legendás Illés frontembere, az István, a király című rockopera társszerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.