500 éve hunyt el MAGELLÁN

2021. április 27-én 500 éve hunyt el MAGELLÁN (FERNAO MAGALHAES) portugál tengerész

Nemesi családból származott, így gondos nevelést kapott, s a királyi udvarban élve gondtalan élet várta. Ő azonban az izgalmakat kereste, húsz-évesen otthagyta az udvart, s beállt tengerésznek egy indiai expedícióhoz. Hazatérve földrajzi tanulmányokba kezdett, s ekkor érlelődött meg a fejében a gondolat; a Föld gömb alakját bebizonyítandó körülhajózza bolygónkat. Tervével felkereste a portugál királyt, aki azonban megvalósíthatatlannak tartotta ötletét, így Magellán a spanyolokhoz fordult, s Don Carlos végül segítséget nyújtott nagyszabású vállalkozásához.

Magellán öt hajóból álló flottájával 1519. augusztus 10-én indult Sevillából, s útja több mint három évig tartott. Kalandjaikról Antonio Pigafetta számolt be, akinek napra pontosan vezetett naplója a szörnyű megpróbáltatások krónikája. Amikor például Magellán megtalálta a róla elnevezett szorost, s kiért az általa Csendesnek elkeresztelt óceánra, négy teljes hónapig hajóztak kikötés nélkül, így minden készletük elfogyott. Pigafetta érzékletes leírást adott a szenvedésekről: “Gyakran ettünk fűrészporból sütött kenyeret, s a patkányhús, amely undorító minden embernek, olyan csemege volt, hogy egy patkányért fél aranyat is fizettek”.

Nem csoda tehát, hogy az expedíció alaposan megfogyatkozva tért vissza, egyetlen hajón a 265 tengerész közül mindössze tizennyolcnak sikerült hazavergődnie. Magellán nem volt közöttük, a Maktan rádzsája ellen vezetett harcban a bennszülöttek megölték. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.