Mai évfordulóink – 2021. április 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. április 27., kedd

a Nap kél 5.34, nyugszik 19.50 – a Hold kél 20.27, nyugszik 5.55 órakor

mottó: “A nők erkölcstelenségéről mindig a tehetetlen férfiak és a kényszerűen mellettük élő nők papolnak.” Moana Pozzi

– Zita napja. Latin eredetű név, bár a gyors, sebes jelentésű Cita az ókorban nem volt különösebben népszerű. A német azonban a Felicitas formában átvette, majd annak rövidüléséből lett a Zita, amely nálunk is hamar elterjedt. Ma Mariann és Tas nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Zitára emlékezünk, aki a XIII. században élt olasz szolgálólány volt, s szolgálatkészségével, önmegtagadó életével vívott ki megbecsülést. 1272. április 27-én hunyt el, mumifikálódott teste ma is látható a luccai San Frediano templomban. Ahová ő személyesen is eljárt annak idején, és a templom falain az életéhez kapcsolódó csodás jeleneteket ábrázoló festmények is láthatóak. Vele is megesett az Árpádházi Szent Erzsébet legendájából jól ismert rózsacsoda, és a vízet is borrá változtatta. Ő a szolgálólányok védőszentje, régebben nálunk az ő nevét viselték a cselédlányokat tömörítő Szent Zita-körök.

Ma: – Ma van a Vakvezető Kutyák Világnapja.
– Ma van Sierra Leone és Togo nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 230 éve született SAMUEL MORSE amerikai feltaláló. Művészember volt, de nem mint festőművész, hanem mint az elektromágneses távírókészülék és a róla elnevezett jelek – a Morse-ábécé – megalkotója írta be nevét a lexikonokba.

– 125 éve született Lőcsén LEHOTAY ÁRPÁD színész. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 100 éve született Budapesten PALÓCZ LÁSZLÓ operaénekes. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éve született MOANA POZZI olasz pornószínésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 500 éve hunyt el MAGELLÁN (FERNAO MAGALHAES) portugál tengerész. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves DOBOS ATTILA zeneszerző és fogorvos. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éves IGOR OJSZTRAH orosz hegedűművész, a Moszkvai Filharmónia volt szólistája, a Csajkovszkij Konzervatórium tanára, David Ojsztrah fia. Ma ünnepel még:

– ANOUK AIMÉE (1932) francia színésznő, az Édes élet, Az utolsó ítélet, a Nyolc és fél, az Egy férfi és egy nő, az Egy nevetséges ember tragédiája és a részben nálunk, magyar közreműködőkkel forgatott Napoleon című film szereplője.

– DEÁK KRISZTINA (1953) filmrendezőnő, dramaturg, forgatókönyvíró, a Csinszka és az Eszter-könyv című film készítője.

– SZTEVANOVITY DUSÁN (1945) dalszerző, egykoron a Metró együttes tagja, a legjobb hazai dalszövegírók egyike, A padlás című rockopera társszerzője.

– TOKODY ILONA (1953) Kossuth-díjas operaénekesnő, világhírű drámai szoprán.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.