Mai évfordulóink – 2021. május 20.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 20., csütörtök

a Nap kél 5.01, nyugszik 20.21 – a Hold kél 12.35, nyugszik 2.26 órakor

mottó: “Biciklizni tulajdonképpen unalmas lenne, ha nem kéne mindig attól félni, hogy kidurran a kerék.” Bernard Hinault

– Bernát és Felícia napja. A Bernát germán eredetű név, jelentése: erős mint a medve. A Felícia latin név, s a Félix női változata. Jelentése: boldog. Ma Bernarda, Hanna és Zsanna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Sienai Szent Bernardin emléknapja. Ferences rendfőnök volt, s a XV. század egyik leghíresebb hitszónoka. De aszkéta életvitelével és önfeláldozó betegápoló tevékenységével is elismerést szerzett. Többször is hamisan vádolták meg, állt pápák és a császár színe előtt, egyszer Kapisztrán Szent János közbenjárására szabadult. Legjobban a szószéken érezte magát, a hónapokon át Sienában tartózkodó Zsigmond király naponta részt vett a miséjén. A “sienai harsona”, a reneszánsz Itália vallási megújítója 1444-ben hunyt el, s hat év múlva avatták szentté. Ünnepét 1657-ben vették föl a római naptárba.

Ma: – Ma van Kamerun és Kelet-Timor nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 85 éve született Budapesten ORBÁN OTTÓ költő, író, műfordító. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 515 éve hunyt el KOLUMBUSZ KRISTÓF olasz tengerész. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves CHER amerikai énekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 40 éves IKER CASILLAS spanyol labdarúgó, hosszú évekig Real Madrid, majd a Porto kapusa, 167-szeres válogatott, világ- és kétszeres Európa-bajnok.

– 45 éves LILU műsorvezetőnő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 65 éves PEREMARTONI KRISZTINA színésznő, az Égigérő fű, A svéd, akinek nyoma veszett, a Képvadászok és a Fagylalt tölcsér nélkül című film közreműködője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 80 éves KAROL WLACHOVSKY szlovák műfordító, irodalomtörténész, a magyar irodalom lelkes fordítója, a budapesti Szlovák Intézet volt igazgatója. Ma ünnepel még:

– LEVENTE PÉTER (1943) színész, előadóművész, rendező, az egykori Zsebtévé népszerű Móka Mikije, az Égbőlpottyant mesék című népszerű televíziós gyerekműsor vezetője.

– ROGER MILLA (1952) kameruni labdarúgó, Afrikai Egység Kupa-győztes, réunioni és francia kupagyőztes, világválogatott, az 1990-es világbajnokság egyik sztárja.

– PATRICIA NAVIDAD (1973) mexikói színésznő, az Angela című filmsorozatban Ximena alakítója.

LUCELIA SANTOS (1957) brazil színésznő, a Rabszolgasors című filmsorozatban Isaura alakítója.

– SCHUSTER LÓRÁNT (1949) énekes, gitáros, a Housebird, a Gesarol, majd a P. Mobil együttes tagja, a Kopaszkutya, a Könnyű testi sértés és az István, a király című film közreműködője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.