Mai évfordulóink – 2021. május 22.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 22., szombat

a Nap kél 4.59, nyugszik 20.23 – a Hold kél 15.09, nyugszik 3.11 órakor

mottó: “Óvakodnunk kell attól, hogy megismerjük az embereket, mert akkor szép lassan megszeretjük őket.” Ingmar Bergman

– Júlia és Rita napja. A Júlia a latin Julius férfinév női változata, azaz valójában a női Gyula. A Julius család az ókori Róma egyik legtekintélyesebb famíliája volt, ők adták a birodalom első császárait. A Rita tulajdonképpen egy olasz becenév, a Margherita névből alakult ki. Ma Emil, Juliánusz és Renáta nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Vedrunai Szent Joakima éa Casciai Szent Rita ünnepnapja. Joakima spanyol asszony volt, bár ő inkább kármelita apáca lett volna, apja házasságra kényszerítette. Kilenc gyermeket szült, majd özvegyen maradt, s végre teljesen Istennek szentelhette magát. Ő alapította a szeretetről nevezett kármelita nővérek kongregációját. Élete végén betegség gyötörte, teljesen lebénulva halt meg 1853-ban. Rita is férjes asszony volt, és legendásan rossz természetű férjét sikerült a jó útra vezetnie. Ezért ő a lehetetlenségek szentje. 1447-ben hunyt el, teste nem indult oszlásnak, s ma a róla elnevezett casciai templomban őrzik.

Ma: – Ma van A Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja.
Ma: – Ma van a Jemeni Köztársaság nemzeti ünnepe, az egykori Észak- és Dél-Jemen egyesülésének napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 80 éve született Budapesten BERKI LÁSZLÓ cigányprímás. Zenészcsaládból származott, s ő is hamar bizonyította tehetségét. Előbb a Rajkó-zenekarban hegedült, majd a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása volt, élete végén pedig ő vezette a Száztagú Cigányzenekart. A leghíresebb cigányprímások egyike volt, bejárta az egész világot, Japánban még a világ legjobb muzsikusának is megválasztották. Igazi alkotóművész volt, ő hangszerelte az Állami Népi Együttesnek Ravel Cigány című szimfonikus művét.

– 75 éve született GEORGE BEST angol labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 115 éve született Nyíregyházán GÁDOR BÉLA író, újságíró. A Ludas Matyi munkatársa, majd főszerkesztője volt, s finom, lélektani megfigyelésekre épülő kesernyés humora tette népszerűvé. Tárcái, karcolatai, kabarétréfái a műfaj remekei, gyűjteményes köteteiből talán a Sót vegyenek aratta a legnagyobb sikert. Több operett szövegkönyvének megírásában is szerzőtársként szerepel a neve, részben az ő műve a népszerű Lili bárónő. Darvas Szilárddal több filmet is írt, ma is népszerű munkája a Dollárpapa és az Állami Áruház.

– 90 éve hunyt el VAJDA ZSIGMOND festő. Portréival, életképeivel és történelmi témájú kompozícióival nagy sikerrel szerepelt a Műcsarnok tárlatain. Freskói több középületet és magánvillát díszítenek, az ő festményei láthatók a budapesti Széchenyi Fürdőben és a szegedi Városházán. Legjelentősebb műve az Országház kupolacsarnokának történelmi jeleneteket ábrázoló mintegy 500 négyzetméteres falfestménye.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves FARAGÓ BÉLA zeneszerző. Kaposvárott született, a budapesti Bartók Konzervatóriumban, majd a Zeneakadémián tanult. Pályafutását különböző együttesekben kezdte, előbb előadóként szerzett elismerést, majd komponistaként is nevet szerzett. Komoly szakmai sikert aratott A titok című kamaraoperájával, összesen pedig mintegy száz film, balett, színdarab és rádiójáték zenéjét jegyzi. Egyébként évekig a Bárka Színház zenei vezetője volt, és a Zeneművészeti Főiskola dzsessz-tanszakának tanára. Éppen negyedszázada megkapta az Erkel Ferenc-díjat. Ma ünnepel még:

– NAOMI CAMPBELL (1970) brit manöken, a világ egyik leghíresebb topmodellje, a Miami rapszódia, a Girl 6 – A hatodik hang, a Trippin és a Fogolyrománc című film közreműködője.

– NOVAK DJOKOVIC (1987) szerb teniszező, ötszörös wimbledoni, nyolcszoros ausztrál, francia és háromszoros amerikai bajnok, a világranglista vezetője.

– JORDAN /Katie Price/ (1978) angol topmodell, a Forma-1 egykori istállólánya, népszerű kebelcsoda.

– ÓNODI HENRIETTA (1974) tornásznő, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok.

– SZOLNOKI PÉTER (1970) énekes, a Bon Bon együttes egyik fele.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.