235 éve hunyt el BENYOVSZKY MÓRIC

2021. május 23-án 235 éve hunyt el BENYOVSZKY MÓRIC utazó

Igazi kalandor volt, élete kész regény, s ha elhagyjuk belőle a mesés legendákat, akkor is alig hihető. Már tizenévesen a csatatéren harcolt, majd a lengyel nemesi mozgalomban küzdött, ott esett orosz fogságba, s ekkor kezdődtek hihetetlen kalandjai, amelyek sorában kamcsatkai száműzetés, szökés, sebesülés, madagaszkári kiskirályság szerepelt, s számos egyéb viszontagság.

No és persze szerelem, hiszen Benyovszky rendkívül fess ember volt, jóképű, göndörhajú, s kellemes társalgó. Nem csoda hát, hogy beleszeretett a kamcsatkai kormányzó szépséges leánya, Afanázia, aki annyira rajongott érte, hogy fiúnak öltözve vele szökött. Benyovszky azonban nős ember volt, s ezt végül Afanázia is megtudta, de ennek ellenére vele maradt. A szerelmes lány végül menekülésük közben belehalt a viszontagságokba, Benyovszky pedig magához hívatta feleségét, aki ki is utazott hozzá, s hűséges társa lett kalandos vállalkozásaiban.

Benyovszky izgalmas életét egyébként könnyű megismerni, hiszen megírta emlékiratait, s kalandjait többen is feldolgozták – például Jókai Mór -, de készült róla népszerű filmsorozat is. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a roppant erejű hős egy csatában szerzett sebesülés következtében erősen bicegett, egyik lába ugyanis sokkal rövidebb lett mint a másik. Egy bennszülött fejedelem egyszer meg is kérdezte tőle, hogy az európaiak mind ilyen kicsi emberek? “Most a rövidebb lábamon állok” – válaszolta Benyovszky, majd a másik lábára emelkedett, a törzsfőnök legnagyobb ámulatára. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Vad tengereken című könyvet kínálja 25% kedvezménnyel. 

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.