70 éves ANATOLIJ KARPOV

2021. május 23-án 70 éves ANATOLIJ KARPOV orosz sakkozó

Négyévesen kezdett sakkozni, 15 évesen lett mester, s rá egy évre megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot. 1969-ben ifjúsági világbajnok lett, majd megszerezte a nemzetközi nagymesteri címet, 1972-ben pedig elkezdte világraszóló sikersorozatát, amikor megnyerte első sakkolimpiai aranyérmét, amelyből – ha jól számolunk – még további ötöt nyert.

1975-ben ért a csúcsra, amikor világbajnok lett, igaz, nem egészen szokványos körülmények között; az amerikai Bobby Fisher ugyanis nem állt ki ellene megvédeni a címét, így az az ő ölébe hullt. Nem érdemtelenül persze, amit később többször is bizonyított azzal, hogy megvédte világbajnoki címét, pedig olyan, szintén nagyszerű sakkozók ostromolták a trónját, mint Viktor Korcsnoj és Garri Kaszparov. Ez utóbbi fosztotta meg végül a címétől 1985-ben. 1993-ban szerezte vissza ismét a világbajnoki trónt, ismét csak furcsa körülmények között; az eredeti címvédő Kaszparov és kihívója, Nigel Short önállósította magát a Nemzetközi Sakkszövetségtől, a FIDE-től, mire kizárták őket. Karpov még kétszer védte meg címét, ám aztán ő is összeveszett a sakkszövetséggel.

De már nem idegesíti magát a sakkvilág zavaros viszonyain, szívesebben foglalkozik politikával, illetve a szívének oly kedves békeharccal. Emellett sok időt fordít a jövő sakkvilágbajnokainak nevelésére, Földgolyónk új nevei elnevezéssel saját programja is van az utánpótlás-képzésre. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.