Mai évfordulóink – 2021. május 23.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 23., vasárnap

a Nap kél 4.58, nyugszik 20.24 – a Hold kél 16.29, nyugszik 3.32 órakor

mottó: “Nézz bele akármelyik emberbe, mindegyikben találsz legalább egy sötét pontot, amelyet takargatnia kell.” Henrik Ibsen

– Dezső napja. Latin eredetű név, a Desideriusban kereshetjük a gyökerét, e névvel akkoriban a nagyon várt gyermekeket illették a szülők. A magyar különben szinte változatlan formában, Dezsidériusként vette át, s csak később rövidült Dezsővé. Ma Vilma, Vilmos és Viola nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma Szent Desiderius és Szent Wibertre emlékezik az egyház. Desiderius a XI. században ófrank vértanú volt, egyébként pedig vienne-i érsek. Mivel királynéját állandóan figyelmeztette léha életmódjára, az megölette. 1423-ban avatta szentté VII. Ince pápa. Wibert gembloux-i szerzetes volt, a helyi kolostor alapítója. A belgiumi Gembloux kolostorát 945-ben alapította, ám ezt I. Ottó császár nem nézte jó szemmel, és színe elé rendelte. Ott azonban Wibert olyan hévvel védelmezte kolostorát, hogy Ottó nem csak engedélyezte, de kiváltságokhoz is juttatta. Wibert első apáttá Erluint tette, ő megmaradt szerzetesnek.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 160 éve született Kaposvárott RIPPL-RÓNAI JÓZSEF festő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 235 éve hunyt el BENYOVSZKY MÓRIC utazó. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 115 éve hunyt el HENRIK IBSEN norvég költő és drámaíró. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves ANATOLIJ KARPOV orosz sakkozó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 90 éves BARBARA BARRIE amerikai színésznő, a Benjamin közlegény, a Belevaló fickók, a Holtvágányok és a Fehér karácsony című film szereplője, a Scarlett című filmsorozatban Pauline alakítója.

– 60 éves DANIELE MASSARO olasz labdarúgó, a Milan volt világklasszis csatára, az 1994-ben vébédöntőt játszott – és veszített – válogatott tagja. Ma ünnepel még:

– LINDEN ASHBY (1960) amerikai színész, a Mortal Kombat, A rettegés tava, az Állati nyomozás, a Kém Game, a Tökéletes menyasszony, a D’Arcangelo, a Terror a stadionban és Az ítélet napja című film szereplője, a Melrose Place című sorozatban Dr. Brett “Coop” Cooper alakítója.

– JOAN COLLINS (1933) angol színésznő, a magyar képernyőkre is eljutott Dinasztia című filmsorozatban Alexis alakítója, a Rettegés az éjszakában, a Ha kedd, akkor Belgium és A nagy álom című film szereplője.

– KOÓS RÉKA (1973) színésznő, a Madách Színházban a Macskák, a Mamma Mia! és a Ram Colosseumban az EDDA Musical – A kör című musical szereplője, a tavalyelőtt elhunyt népszerű énekes, Koós János lánya.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.