80 éves BOB DYLAN

2021. május 24-én 80 éves BOB DYLAN amerikai rock- és folkénekes, zeneszerző szövegíró, gitáros és szájharmonikás

Az alaplökést az amerikai énekes pályájához az adta meg, hogy a hatvanas évek legelején felkereste a kórházban a súlyos beteg Woody Guthrie-t, a ma már legendás folk-énekest. Nem egyértelmű persze, hogy a találkozás hatására tette-e, mindenesetre Dylan hamarosan abbahagyta egyetemi tanulmányait, s megkezdte bolyongását a világban.

Tapasztalatai 1962-re lemezt érleltek: ezen az első albumon hallható a Highway 51., a Baby Let Me Follow Down és a House Of Rising Sun. A következő lemezre sem kellett sokat várni, egy év múlva elkészült a Freewheelin Bob Dylan, amelyen talán legismertebb dala, a Blowin’ In The Wind található. Tudnivaló, hogy Bob Dylan a folk és protest song nagy alakja volt akkortájt, amikor e két irányzat a virágkorát élte. A neve is a költészet iránti fogékonyságát mutatja, hiszen Robert Allan Zimmermann volt a becsületes neve, művésznevét a világhírű költőtől, Dylan Thomastól kölcsönözte.

Legnagyobb sikereit is a lírai, s egyben politizáló dalaival aratta, az elektronikus korszak beköszöntével a dalok politikai éle is megkopott, s hívei részéről is sok bírálat érte, hiányolták ugyanis újabb dalaiban az elesettekért való kiállást. A bírálók közé tartozott az a Joan Baez is, akihez nemcsak a közös pálya, de egy időben gyengéd szálak is fűzték. Ám többen vannak, akik értékelik művészetét, öt éve kiérdemelte az irodalmi Nobel-díjat. Dylant sem kerülték az új idők törekvései, mutatja ezt Unplugged-albuma is, amelyen a mostani divatnak megfelelően ő is erősítő használata nélkül zenél. Egyébként manapság is nagyon nyomja, tavaly jelent meg 39. stúdiólemeze, Rough and Rowdy Ways a címe. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok and tagged . Bookmark the permalink.