95 éve hunyt el MAUKS ILONA

2021. május 24-én 95 éve hunyt el MAUKS ILONA, Mikszáth Kálmán felesége

A balassagyarmati szolgabíró lánya volt, s bizonyára nem őrzi meg a nevét az emlékezet, ha a sors az apja szolgálatába nem vezérel egy írástudó ügyvédbojtárt, bizonyos Mikszáth Kálmánt.

Az ifjút ugyanis nemcsak a vármegye ügyes-bajos dolgai érdekelték, hanem szolgabíró uram szemrevaló lánya, Ilonka is, aki szintén felfigyelt a jóképű fiatalemberre. Mikszáth lassanként odaszokott a lányos házhoz, s délutánonként Ilonka és testvérei igyekeztek egy kicsit kikupálni az írónak készülő ifjút, aki tőlük hallott először például Dickensről. A szülők azonban nem pártolták lányuk vonzódását a kétségkívül tehetséges, ámde nem túl fényes egzisztenciával biztató Mikszáthhoz, úgyhogy a házasság terve szóba sem jöhetett. Ilonka azonban karakán fiatal lány volt, gondolt egy nagyot, elszökött a már korábban Pestre utazott szerelméhez, és titokban egybekeltek. Másnap azonban meghalt Mikszáth édesanyja, mire az ifjú pár kénytelen volt hazamenni Szklabonyára, ahol bizony keserves élet várta őket. Ilonka hamar bele is betegedett a sok nélkülözésbe, ezért férje fájó szívvel hazaküldte a jómódú szüleihez, s csakhamar el is vált tőle.

Mikszáth bánatában írni kezdett, s mivel rettentő tempót diktált, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagysikerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak.

Apropó különös házasság; az övé is elég különös volt, mint egy valódi Mikszáth-regény. Az évekig nyomorgó, de eltökélt poéta ugyanis miután tekintélyt, hírnevet és pénzt szerzett, kipödörte a bajuszát, nagyot szívott a pipájából, és egy szép napon beállított egykori apósának házába, s ismét megkérte volt felesége kezét. S a korábban oly szőrösszívű apa immár boldogan adta lányát az írófejedelemmé lett szklabonyai parasztgyerekhez. Ilonka pedig örömmel hozzáment újra, és boldogan éltek, míg Mikszáth meg nem halt.  Ilonka 16 évvel élte túl férjét. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Titkos házasság című könyvet kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.