Mai évfordulóink – 2021. május 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. május 24., hétfő

a Nap kél 4.57, nyugszik 20.25 – a Hold kél 17.53, nyugszik 3.54 órakor

mottó: “A színész egyetlen mértéke a nyugodt lelkiismeret.” Dajka Margit

– Eszter és Eliza napja. Az Eszter igen ősi név, már az Ószövetségben is szerepelt, mint egy perzsa király szépséges felesége. Jelentése is bájos lány. A héberben is létezett, ott mirtusz jelentéssel bírt. Az Eliza az Elizabeth egyik változata, azaz voltaképpen Erzsébet. Ma Johanna, Szimóna, Vince és Zsófia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A romák szerte a világon ma Szent Sárára, azaz Sara la Kali-ra emlékeznek, akit ugyan hivatalosan nem ismert el szentnek a római egyház, de kultusza mégis kialakult. Méghozzá a dél-franciaországi Camargue-ban, ahol Sára kultuszának központja Saintes-Maries-de-la-Mer, Camargue fővárosa. Ahol hetven éve minden május 24-én nagyszabású körmenet során ünneplik a cigány szentet, Sara la Kalit, a fekete Sárát, a vándorcigányok patrónusát. Manapság e nap valóságos népünnepély, a világ minden tájáról ezrével érkeznek cigányok a kétnapos ünnepre.

Ma: – Ma van a szláv írásbeliség, azaz Cirill és Metód Napja, amely egyben a Bolgár Kultúra és Művelődés Napja is.
– Ma van az Európai Nemzeti Parkok Napja.
– Ma van Eritrea nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 335 éve született GABRIEL DANIEL FAHRENHEIT német fizikus. Ő csinálta az első általánosan elterjedt hőmérőt, amelynek skáláját egy szalmiáksós keverék hőfoka és a víz forráspontja között 212 részre osztotta fel, s találmánya fényesen bevált. Nálunk ugyan már nem alkalmazzák, de az Egyesült Államokban ma is Fahrenheitben mérik a hőmérsékletet. A Fahrenheit-fok egyébként a Celsius-fok 5/9-ed része.

– 35 éve hunyt el DAJKA MARGIT színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 95 éve hunyt el MAUKS ILONA, Mikszáth Kálmán felesége. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves ERIC CANTONA francia labdarúgó. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 80 éves BOB DYLAN amerikai rock- és folkénekes, zeneszerző szövegíró, gitáros és szájharmonikás, a The Times They Are A-Changin’, a Blowin’ In The Wind, a Turn, Turn, Turn, a Mr. Tambourine Man és a With God On Our Side című szám előadója. (Bővebben, könyvajánlóval és zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– AL GHAOUI HESNA (1978) félig szír származású újságírónő, a Magyar Televízió riportere.

– PRISCILLA BEAULIEU PRESLEY (1945) amerikai színésznő, a legendás rockzenész, Elvis Presley özvegye, a Csupasz pisztoly-filmek szereplője, a Dallas című filmsorozatban Jenna alakítója alakítója.

– GARETT MAGGART (1969) amerikai színész, a hazai képernyőkre is eljutott Sentinel, az őrszem című filmsorozat egyik főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.