85 éves BILL WYMAN

2021. október 24-én 85 éves BILL WYMAN angol rockzenész, a Rolling Stones volt basszusgitárosa

Ha valakiről elmondható, hogy rockmatuzsálem, a Rolling Stones egykori basszusgitárosa ma betöltött nyolcvanöt évével feltétlenül az. Őstagja volt a Köveknek, így nem kis megrökönyödést okozott, amikor 1992-ben kiszállt a mókuskerékből. Kifejtette, hogy nem bánta meg tettét, nem utálja egykori társait, csak éppen unja a közös bulikat, a felhajtást. Visszatért a régi szerelméhez, a klasszikus blueshoz, évek óta a fekete zenét kutatja.

Wyman zongora, klarinét és egyéb előtanulmányok után a Rolling Stones hirdetésére jelentkezett basszusgitárosnak, és fel is vették, nem utolsósorban azért, mert ragyogó elektromos basszusgitárja volt, amiről a többiek csak álmodoztak. Az első években “belesimult” bandába, csak az 1967-es Their Satanic Majesty című albumon szerepelt nevével jelzett dal. Első szólólemeze 1974-ben jelent meg, a címe Monkey Grip volt, a munkálataiban pedig részt vett Dr. John és Leon Russel is. A Monkey Grip után két évvel következett Stone Alone már kiérleltebb korong volt, a sorban harmadik szólólemezét 1982-ben dobták a piacra. A nyolcvanas évek közepén a Rolling Stones-szal párhuzamosan megalakította bluest és rockot játszó Willie And The Poor Boys nevű társulását, majd más zenészekkel jammelt – köztük Rod Stewarttal és Eric Claptonnal. Az 1998-as Anyway The Wind Blows című albumához viszont ő hívott vendégeket, Eric Claptont, Peter Framptont, Van Morrisont, Chaka Khant és Chris Reát. Azóta is rendszeresen ad ki lemezeket, pedig Sticky Fingers néven étterme működik Londonban, fotózik és régészkedik, továbbá a borok szerelmese. Zenekarával, a Rhythm Kings-szel a blues és a jazz legjobbjait játssza – akár a múlt század elejéről.

Magánéletéről még tegyük hozzá, hogy a nyolcvanas években hatalmas botrányt kavart, amikor megszöktette és feleségül vette a fiatalkorú Mandy Smith-t – ha szigorúan vesszük, liliomtiprás miatt el is ítélhették volna, mert Mandy kapcsolatuk kezdetekor még gyermekkorú volt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.