80 éve hunyt el ARKAGYIJ GAJDAR

2021. október 26-án 80 éve hunyt el ARKAGYIJ GAJDAR orosz író

Hazánkban is jól ismert ifjúsági regényeket írt, melyek közül talán a Csuk és Gek, A kis detektívek, valamint a Timur és csapata sikerült a legjobban. Művei az akkoriban kötelező pátosszal foglalkoznak ugyan a háborús témákkal, de rendkívül olvasmányosak, és nem nélkülözték a személyes élményeket sem.

Amint hősei, úgy Gajdar is vásott kölyök volt, utált tanulni, nem is fejezte be az iskoláit. Annál inkább vonzotta a kaland, 14 évesen belépett a hadseregbe, s szinte hihetetlen, de 15 évesen már ezredparancsnokként harcolt a polgárháborús harctereken, többször meg is sebesült. 1923-ban súlyos sérülése miatt tartalékállományba helyezték, erre újságíró lett. Nem tudott azonban békésen üldögélni a redakcióban, kalandvágya a Távol-Keletre hajtotta, onnan küldte tudósításait a lapoknak.

A II. világháborúban természetesen haditudósítóként járta a frontokat. 1941-ben Kijevnél bekerítették az egységét, a katonákat evakuálták, ő azonban maradt, beállt egy partizáncsapathoz, s ez az életébe került – egy felderítési akció során vesztette életét. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Gajdar leghíresebb regényét, a Timur és csapatát kínálja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.