Mai évfordulóink – 2021. november 1.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 1., hétfő

a Nap kél 6.28, nyugszik 16.27 – a Hold kél 1.39, nyugszik 15.16 órakor

mottó: “A hit megjön később. A legfontosabb az elhatározás.” Slawomir Mrozek

– Marianna napja. A latin eredetű névvel eredetileg a híres Marius családhoz tartozó nőket jelölték, innen terjedt el, s lett népszerű sokfelé, nálunk is. Ma Benke és Marianna nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Mindenszentek napja, amikor azokra a mennybéli üdvözültekre emlékezünk, akiknek nincs külön emléknapjuk a naptárban. Az ünnep eredete még a pogány ókorba nyúlik vissza, majd átvette a kereszténység, a IV. századból már források is szólnak róla. Akkor a Mindenszenteket még májusban ünnepelték, november 1-jére a VIII. században tették át, s attól fogva terjedt el igazán, hogy Jámbor Lajos császár IV. Gergely pápa engedélyével hivatalosan is elismerte. Az ortodox egyházak egy héttel később ünneplik.

– A néphit szerint mindenszentekkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé külön terítettek nekik, kenyeret, sót és vizet tettek az asztalra.

Ma: – Ma van Algéria, valamint Antigua és Barbuda nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve játszották az első LABDARÚGÓ MÉRKŐZÉS-t Magyarországon – Budapesten vendégeskedő angol atléták. * * *

– 135 éve született HERMANN BROCH osztrák író, esszéista, filozófus. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 425 éve született PIETRO CORTONA olasz festő és építész. Az illuzionista barokk mennyezetfestés úttörő mestere volt, első nagyszabású munkája a római Palazzo Barberini palota nagytermének mennyezete volt, majd ő ékesítette a firenzei Pitti-palota mostani képtártermeit. Építészeti tervei alapján készült a párizsi Louvre oszlopsora.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves ROBERT FOXWORTH amerikai színész, a Szemtől szemben, az Esküszöm és a Kegyetlen terv című film szereplője, a Falcon Crest című filmsorozatban Chase alakítója. Ma ünnepel még:

– TONI COLLETTE (1972) ausztrál színésznő, a Muriel esküvője, a Julie De Marco, a Hatodik érzék, a Shaft, a Baráti vacsora és Az órák című film szereplője.

– ENGI KLÁRA (1967) műkorcsolyázónő, Tóth Attila egykori jégtáncpartnere.

– HÁMORI GABRIELLA (1978) színésznő, az Állítsátok meg Terézanyut és a Magyar szépség című film szereplője.

– JENNY McCARTHY (1972) amerikai modell, színésznő, egykori Playboy- nyuszi, a Basebolondok, a Gyémántok, a Horrorra akadva 3. és a Dögölj meg, John Tucker című film szereplője.

– AISHWARYA RAI BACHCHAN (1973) indiai színésznő, énekesnő, a hozzánk is eljutott Taal, a Mátkaság és legényélet, a Már másé a szívem és a Fűszerek hercegnője című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.