170 éve hunyt el WILLIAM TURNER

2021. december 19-én 170 éve hunyt el WILLIAM TURNER angol festő

Ahogy az általában a tehetséges emberekkel lenni szokott, őt sem becsülték kortársai, a korabeli angol közönség és a magukat szakértőnek valló kritikusok teljesen értetlenül álltak festményei előtt.

Turner azonban komoly családi vagyonnal rendelkezett, így megtehette, hogy fittyet hány a bírálatokra, s az sem érdekelte különösebben, hogy nem vásárolták képeit – ő rendíthetetlen nyugalommal festette tovább vásznait, amelyeknek értékéről egyébként szentül meg volt győződve. Bár a sors nem adta meg neki, hogy személyesen is megtapasztalja, de tulajdonképpen igaza lett, képei valóban az angol tájképfestészet legremekebb darabjai közé tartoznak. Végrendeletében az angol nemzetre hagyta alkotásait, mivel azonban az akkori “műértők” a képeket egy hibbant öregember lázálmainak minősítették, alig akarták átvenni a hagyatékot. Végül nagy kegyesen mégiscsak elfogadták az örökséget, s a művészettörténet nagy szerencséjére nem aprították össze, csak besuvasztották a National Gallery egyik sötét raktárába, ahol aztán húsz év múlva Claude Monet rájuk bukkant, leporolta Turner vásznait, s a képek oly hatással voltak rá, hogy hazatérve ő is hasonló stílusban próbált festeni.

Így született meg a művészettörténet egyik legnagyobb festői irányzata, az impresszionizmus. S lassanként Turner képeit is felhozták a pincéből, s ma fő helyen mutogatják a Tate Gallery és a National Gallery látogatóinak – s emlékeztetőül napjaink tudós kritikusainak. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.