Mai évfordulóink – 2021. december 19.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 19., vasárnap

a Nap kél 7.28, nyugszik 15.54 – a Hold kél 15.53, nyugszik 7.52 órakor

mottó: “A jóság az a fényforrás, mely pillanatokra be-bevilágítja az emberi lélek sötétjét.” Italo Svevo

– Viola napja. Latin eredetű, s a kedvelt növény, az ibolya elnevezéséből lett női névvé. Nemcsak a jelentése mögötti virág, de maga a szó is kimondottan szép, így kissé érthetetlen, miért nem lett népszerűbb. Ma köszöntsük Pelágia, Nemere és Orbán nevű ismerőseinket is!

– Ma Boldog V. Orbán pápára emlékezik az egyház. Bencés szerzetesként választották pápává 1362-ben, s egyházfőként legfőbb céljának a keleti egyházzal való újraegyesülést tűzte ki. A pápák ún. “avignoni fogsága” alatt uralkodott, s bár egy időre a székhelyét visszavitte Rómába, kísérlete kudarcba fulladt. Pedig védelmére Nagy Lajos magyar király ötszáz válogatott lovast küldött. Hiába kérlelték a rómaiak, visszatért Avignonba, annak ellenére, hogy emiatt Svéd Szent Brigitta megjósolta korai halálát, ami be is következett. Ma Szent Thea emlékét is felidézhetjük, aki palesztinai – pontosabban gázai – vértanú szűz volt, és 307-ben hunyt el.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 280 éve hunyt el VITUS BERING dán tengerész. Nagy Péter orosz cár szolgálatában ő vezette az első kamcsatkai expedíciót. 1728-ban ő fedezte fel az Ázsia és Észak-Amerika közötti később róla elnevezett szorost, bebizonyítva ezzel, hogy a két földrész között nincs szárazföldi kapcsolat.

– 25 éve hunyt el MARCELLO MASTROIANNI olasz színész. A modern filmművészet egyik legnagyobb klasszikusa fiatalon térképészeti rajzoló volt, s műkedvelő színészként ismerkedett meg a világot jelentő deszkákkal a római egyetemi színpadon. 1947-ben a Nyomorultak című alkotásban kapta első filmszerepét, de ekkor még hű maradt a színházhoz is; játszott a Teatro Eliseóban, s a világhíres angol rendező, Peter Brook által színpadra vitt Tchin-tchin című darab párizsi bemutatóján. Első sikerét 1959-ben Az édes élet című filmben aratta, majd világhírű filmek sorában játszott. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 170 éve hunyt el WILLIAM TURNER angol festő. Ahogy az általában a tehetséges emberekkel lenni szokott, őt sem becsülték kortársai, a korabeli angol közönség és a magukat szakértőnek valló kritikusok teljesen értetlenül álltak festményei előtt. Turner azonban komoly családi vagyonnal rendelkezett, így megtehette, hogy fittyet hány a bírálatokra, s az sem érdekelte különösebben, hogy nem vásárolták képeit – ő rendíthetetlen nyugalommal festette tovább vásznait, amelyeknek értékéről egyébként szentül meg volt győződve. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves AMY LOCANE amerikai színésznő. Úgy fedezték fel, hogy szinte észre sem vette. Történt pedig, hogy a tizenkét éves kislány békésen üldögélt a padon egy new york-i parkban, amikor arra járt egy fotós. Aki szépen megkérte, hadd készítsen róla pár fotót, amint ott napozgat. Amy ráállt a dologra, majd a fotós besétált képeivel egy modellügynökséghez, ahol azonnal lecsaptak rá. A tinédzser nemsokára a lapokban látta viszont fényképeit, és mire felocsúdott, már modellként a kifutókon sétálgatott. (A továbbiakat lásd külön posztban!)

– 55 éves ALBERTO TOMBA olasz síző, háromszoros olimpiai bajnok, sokszoros Világ Kupa-győztes, a népszerű “Tomba, a bomba”. Ma ünnepel még:

– JENNIFER BEALS (1963) amerikai színésznő, a Flashdance című film főszereplője, A levesben és a Malibu Road 2000 című film szereplője.

– CSÁNYI SÁNDOR (1975) színész, a Nexxt, a Jadviga párnája, a Kontroll, az Állítsátok meg Terézanyut!, A fény ösvényei, a Rokonok és a Szabadság, szerelem című film szereplője.

– BÉATRICE DALLE (1964) francia színésznő, a nálunk is jól ismert Betty Blue, a Fekete erdők, a Szép mese, az Egy asszony bosszúja, a Filmszakadás és az Éjszaka a Földön című film szereplője.

– ALYSSA MILANO (1972) amerikai színésznő, a Melrose Place című filmsorozatban Jennifer és a magyar képernyőkre szintén eljutott Bűbájos boszorkák című filmsorozatban Phoebe alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.