Mai évfordulóink – 2021. december 24.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 24., péntek

a Nap kél 7.30, nyugszik 15.57 – a Hold kél 21.06, nyugszik 11.03 órakor

mottó: “Szeressétek, amit hisztek! És hirdessétek, amit szerettek!” Szent Ágoston

– Ádám és Éva napja. Ezeknél régebbi nevek nincsenek is, már ha igaz, hogy az első emberpárt így hívták. Ettől függetlenül is nagyon régiek, hiszen már a héberbe is a sumerből kerültek.

– Ma van a Szenteste, a Karácsony vigíliája, amikor a keresztény világ Krisztus születésének ünnepét várja. E napon a hívek egész nap böjtölnek, s csak este esznek, a nap fő eseménye pedig az éjféli mise.

– A naphoz számos népszokás is kapcsolódik, ilyen például a karácsonyfa-állítás és az ajándékozás is. Általános elterjedt szokás volt a betlehemezés, s régebben kántálók járták a falvakat. A Szenteste manapság már főként a családi ünnep, s e tekintetben a legmeghittebb.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 150 éve mutatták be Kairóban Verdi AIDA című operáját.

– 165 éve van GÁZVILÁGÍTÁS hazánkban. Az első gázlámpák Pesten, egészen pontosan a mai Rákóczi úton gyulladtak fel. * * *

– 175 éve született PAAVO EMIL CAJANDER finn költő és műfordító. Ő volt “a nagy magányos”, még kortársai sem nagyon ismerték. Munkássága nekünk különösen becses, hiszen lelkes műfordítóként sok Petőfi-verssel ismertette meg hazája olvasóit.

– 115 éve született ALEKSZANDR FAGYEJEV orosz író. Leghíresebb regénye Az ifjú gárda, amely egykoron szinte kötelező olvasmány volt a hazai iskolákban is, így a mai felnőttek többsége ismeri. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 165 éve született a Komárom vármegyei Ógyallán FESZTY ÁRPÁD festő. Miután Feszty Párizsban rácsodálkozott egy körképre, gondolt egy nagyot, s elhatározta, hogy ő is fest egyet a vízözönről. Apósa, Jókai Mór azonban rábeszélte a honfoglalás témájára, mondván, közelegnek a millenniumi ünnepségek, s ahhoz könnyebb lesz pénzt szerezni. A nagy író elképzelése be is vált, ha nehezen is, de meglett az irdatlan vászonra való, amely nagyságával elképesztett mindenkit, “1725 négyzetméter, vagyis mintegy másfél vékás terület, ami szegény zsellér embernél egész kis birtok” – számolgatott egy hírlapíró. Amikor Feszty felesége, Jókai Róza meglátta a befestésre váró, még teljesen üres vásznat, egyszerűen elájult, úgy kellett fellocsolni. (A továbbiakat – könyvajánlóval – lásd külön posztban!)

– 140 éve született JUAN RAMÓN JIMENEZ Nobel-díjas spanyol költő, író. A “tiszta költészet” egyik legjelesebb alkotója volt, híresek “tájkép”-szerű versei, magyarul is sok szép költeménye olvasható. A Nobel-díjat 1956-ban kapta. (Magyar és idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 230 éve született EUGÉNE SCRIBE francia író. Legnépszerűbb vígjátéka az Egy pohár víz, amelyet a magyar közönség is jól ismerhet. (Idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves RICKY MARTIN amerikai énekes. A latin szívtipró 1971 szentestéjén született Puerto Rico szigetén, amely ettől a naptól fogva már nem csak a rumja miatt nevezetes. Ricky akkoriban még az Enrique Martin Morales nevet viselte, de ez mellékes. Az már nem, hogy a jóképű és jóhangú fiú hatévesen reklámokban szerepelt, 12 évesen pedig – igazolva a mondást, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk, a Menudo együttes tagja lett. 18 évesen aztán befejezte a középiskolát, mielőtt a filmszakmába vetette volna magát, és lemezeket kezdett volna készíteni. (A továbbiakat zenei illusztrációval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– FÖLDESI JUDIT (1964) színésznő, A nap lovagja, a Második nekifutás és A 11. parancsolat című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.