85 éves VANESSA REDGRAVE

2022. január 30-án 85 éves VANESSA REDGRAVE Oscar-díjas angol színésznő

“Láertésznek lánya született” – e szavakkal adta a nézőközönség tudtára egy Shakespeare-előadás végén lánya születését a tekintélyes színművész, Sir Michael Redgrave, sőt azt is hozzátette, remélhetőleg nagy színésznő lesz majd belőle. Igaza lett. Pedig Vanessa fiatalon nem nagyon vonzódott a prózai színházhoz, inkább a zene és a tánc érdekelte, már ötévesen balettozott, de nagyhírű apja mellett mégsem kerülhette el a világot jelentő deszkákat.

Már bemutatkozásakor remek kritikákat kapott, s azóta akár színpadon, akár filmen szerepel, játékát mind a közönség, mind a kritika méltányolja. Mi természetesen filmjeiből ismerjük, s aki látta a Nagyítás, az Egy ember az örökkévalóságnak, a Sirály, az Ördögök, a Stuart Mária vagy a Júlia című filmjét – mely utóbbiért Oscar-díjat kapott -, az egyetért azokkal, akik a legnagyobb kortárs színművészek között említik a nevét. Magánélete már közel sem volt ilyen sikeres, viharos házassága Tony Richardson rendezővel két közös gyermekük ellenére hamar felbomlott, pedig jólsikerült lányok; Lynn és Joely szintén neves színésznő lett. Vanessa később szenvedélyes viszonyt folytatott Franco Neróval, aztán pedig tizenhat éven át nyűtték egymást a nála hét évvel fiatalabb Timothy Daltonnal.

A sajtó egy része legtöbbet mégis politikai szerepvállalásai miatt bírálta, harcosan kiállt minden igazságtalanság ellen, amiért folyton zaklatták. Megfigyelte a brit titkosszolgálat, nemkívánatos személy lett Amerikában, Izraelben pedig egyszerűen csak “cionista szajhá”-nak hívta a sajtó, mert a saját házának eladásából szerzett pénzből filmet forgatott a palesztinok szenvedéseiről. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap and tagged . Bookmark the permalink.