90 éve született ELIZABETH TAYLOR

2022. február 27-én 90 éve született ELIZABETH TAYLOR Oscar-díjas amerikai színésznő

A filmtörténet egyik nagyasszonya legalább három fő dologról is elhíresült. Elsőként említsük filmjeit, melyek között olyan klasszikusok vannak, mint a Kleopátra, A makrancos hölgy, a Macska a forró bádogtetőn és a Nem félünk a farkastól.

Jelentőségben rögtön utána következik viharos magánélete, férjeinek számát talán már ő maga sem tudta. Ha jól számoltunk, nyolcszor mondta ki a boldogító igent, de csak hét férje volt, mert a legendás színész Richard Burtonhöz kétszer is hozzáment. Kapcsolatuk inkább hasonlított egy bokszmérkőzéshez, mint boldog házassághoz, mindennaposak voltak nyilvános veszekedéseik, sőt verekedéseik. Jellemző különben, hogy Burton egyszer az mondta, hogy éjszaka nem mer kimenni a konyhába egy pohár vízért, mert fél, hogy mire visszaér, már valaki mást talál a hitvesi ágyban.

Végül kiemelésre érdemes Liz életrajzában állandó harca az alkohollal. Jórészt a mértéktelen italozás tette tönkre házasságait is – bár Richard Burtonben például jó ivócimborára is talált -, többször volt elvonókúrán, az egyik férjét is egy rehabilitációs klinikán ismerte meg – bár sose találkoztak volna. Az ital teljesen tönkretette az egészségét, ezért egyébként is gyakran szorult gyógykezelésre. Végül 2011-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Liz Taylor Kövéren-soványan boldogan című könyvét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.