1800 éve halt meg HELIOGABALUS

2022. március 11-én 1800 éve halt meg HELIOGABALUS római császár

Bassianus volt az eredeti neve, a Heliogabalust a szír Napisten, El Gabel tiszteletére vette fel, akinek kultuszát Rómában is igyekezett meghonosítani. Végülis nem sikerült neki, négyéves uralkodása rövidnek bizonyult ehhez.

Bár az a négy év a korabeli rómaiaknak évtizedeknek tűnhetett, Heliogabalus ugyanis a legrettegettebb császára volt a birodalomnak, ami Néró, Domitianus, Caligula vagy Caracalla viselt dolgainak ismeretében nem kis teljesítmény. Féktelen kicsapongásainak, perverz orgiáinak leírása nem igen tűri a nyilvánosságot, szörnyű tetteinek érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy – megszegve a rómaiak legősibb és legszentebb törvényét – még egy Vesta-szűzet is megerőszakolt. Sokszor járta álruhában Róma bordélyházait, sőt, egyszer szabályos gyűlésbe hívta a város kéjnőit és -fiúit, akiknek aztán előadást tartott arról, miként fejleszthetnék szolgáltatásaikat, hogy kuncsaftjaiknak – főként persze ő magának – nagyobb gyönyörben legyen része. Az államügyekkel nem törődött, annál inkább nagyravágyó nagyanyja, Julia Maesa, aki nő létére még a szenátus ülésein is részt vett; erre sem azelőtt, sem azután nem volt példa a római történelemben.

Alattvalói négy évig tűrték rémuralmát, végül az elkényeztetett katonák sem bírták tovább, s egy összeesküvés során megölték, a hős császár különben egy latrinába menekült, ott kaszabolták össze. Testét napokig hurcolászták egy kocsi mögé kötve Róma utcáin, majd a Tiberisbe dobták. A szenátus még nevének használatát is megtiltotta, ő volt az egyetlen római császár, akinek emlékét ilyen szégyen érte. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható idegen nyelvű könyveket új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged . Bookmark the permalink.