50 éve hunyt el LÉNÁRD SÁNDOR

2022. április 14-én 50 éve hunyt el LÉNÁRD SÁNDOR, az utolsó polihisztorok egyike

Tevékenységi körét szinte felsorolni is lehetetlenség, kiváló képességeinek érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy 13 nyelven beszélt, s míg prózai műveit főként magyarul és angolul írta, addig verseit német nyelven, kulturtörténeti munkáit pedig olaszul. De megdöbbentő biztonsággal írt latinul és ógörögül is, sőt, egyszer tréfából latinra fordította Milne Micimackóját, ám a fordítás olyan jól sikerült, hogy angol és német nyelvterületen tankönyvként használták.

Egyébként orvos volt, előbb Rómában, majd Brazíliában gyógyított, s ha már ott járt, Dél-Amerika legjobb klasszika-filológusa, a téma keresett egyetemi tanára lett. Zenetörténészként Bach életművét kutatta, s maga is kiválóan orgonált, rendszeresen adott nyilvános hangversenyeket. Gyönyörűen rajzolt, könyveit általában saját maga illusztrálta. Sok könyve jelent meg szerte a világon, mindenféle témákban. Itáliában például olasz szakácskönyvet adott ki – amely magyarul is megjelent -, vagyis sok olasz háziasszony egy magyar orvos receptjei alapján készítette a pastasciuttát.

Rokonszenves, kedves ember volt, mindenki szerette, aki ismerte. Élete utolsó éveit a brazíliai őserdőben élte le, a környékbeli falusiakat gyógyította. Halálakor általános gyászt rendeltek el a környéken, bezártak még az iskolák is. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lénárd Sándor Völgy a világ végén s más történetek című, ritkán kapható könyvét kínálja egyetlen antikvár példányban. 

 

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.