95 éves MÁTHÉ ERZSI

2022. május 16-án 95 éves MÁTHÉ ERZSI színésznő

Gobbi Hilda indította el a pályán, jókora lökéssel, amikor ellentmondást nem tűrve neki adta a megbetegedett Szörényi Éva szerepét az Andrássy úti Színházban, mire a kezdő színésznő úgy meglepődött, hogy megijedni is elfelejtett. Ettől fogva azonban senkitől nem félt, még Szendrő Józsefet is felpofozta – igaz, csak esténként, a színpadon, s a tekintélyes színész-direktornak nem volt ellenére a dolog, még feleségül is elvette. Vidéki évei során főszerepek egész sorát játszotta el, amelyet persze irigyei színházigazgatónéi mivoltával magyaráztak. 1952-ben jött el a cáfolat ideje, amikor a budapesti Nemzeti Színházba szerződött, ahol a Vérnász és a Bernarda Alba háza című García Lorca-darabokban kétséget kizáróan bebizonyította kivételes tehetségét.

Pedig nem is akart színésznő lenni, békésen dolgozgatott a budafoki faárugyárban, amikor egy május elsejei ünnepi műsor után azt javasolták neki, képezze magát. Megfogadta a tanácsot – szerencsére, mert sok szép alakítással örvendeztette meg a közönséget, filmjei közül a Gázolás, a Külvárosi legenda, az Özvegy menyasszonyok, A hamis Izabella, a Szindbád, A fekete város, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül és A szeleburdi család érdemel kiemelést.

Többször forgott veszélyben a pályája, a Nemzeti lebontása után például második férjével Casablancába költöztek, de ott is mindig eszébe jutott a színészet, és egy év után hazajött – a filmek ugyanis mindig érdekelték. A férje különben Marokkóban maradt, úgyhogy remekül elvoltak. Az ő igazi társa úgyis mindig a színház volt, csak azt sajnálja egy kicsit, hogy a gyermekvállalásról is lemondott miatta. Egyike a Nemzet Színészeinek. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.