295 éve hunyt el I. KATALIN orosz cárnő

2022. május 17-én 295 éve hunyt el I. KATALIN orosz cárnő

Életútja mesébe illő, hiszen egy szegény litván paraszt gyermeke volt, s ha akkor valaki azt mondja neki, hogy egyszer ő lesz minden oroszok cárja, bizonyára bolondnak gondolta volna. Skavronska kisasszony nagybetűs életét egy lelkész szolgálólányaként kezdte, majd feleségül vette egy svéd katona. Sorsa akkor vett fordulatot, amikor lakhelyét, Marienburgot 1702-ben megszállták az oroszok, mert a szemrevaló menyecskét Seremetyev táborszernagy – akinek a neve ma is ismerősen cseng – hadizsákmányként magával vitte.

A kezdetben balsorsán sokat pityergő ifjúasszony szépsége rabul ejtette az orosz szíveket, előbb a nagyhatalmú Mensikov herceg pártfogolta, majd szemet vetett rá az orosz történelem egyik legjelentősebb uralkodója, Nagy Péter cár is, aki annyira belehabarodott, hogy nemcsak elvette feleségül, de saját fiát mellőzve utódjául jelölte, sőt még életében meg is koronáztatta. Nagy Péter döntése általános megdöbbenést keltett, és elhatározása bizonyára kevés is lett volna ahhoz, hogy halála után Katalin trónra kerüljön, ha nem áll az özvegy mellé korábbi pártfogója, Mensikov. Aki persze nem önzetlenül segítette a már idősödő asszonyt, ő maga akarta az országot kormányozni.

Számítása tulajdonképpen be is vált, mert Katalin alig hároméves uralkodása alatt vajmi kevéssé érdeklődött az államügyek iránt, talán fel sem fogta, hogy az egykori parasztkunyhóból hogyan került Európa egyik legfényűzőbb palotájába. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.