150 éve született LOUIS BLÉRIOT

2022. július 1-jén 150 éve született LOUIS BLÉRIOT francia mérnök

Saját műhelyében békésen gyártogatta az acetilén fényszórókat, szabadidejében pedig azon törte a fejét, hogy megvalósítja az emberiség réges régi álmát, és repülni fog.

Első, repülni is képes gépét 1907-ben építette meg, de nagy céljának megvalósítására csak tizenegyedik gépe lett alkalmas. Bízvást történelminek is nevezhető vállalkozására 1909. július 25-én került sor, amikor nyolc méter hosszú, egyfedeles, háromhengeres gépével átrepülte a Franciaországot és Angliát elválasztó La Manche-csatornát Calais és Dover között. A pilóta ünnepelt sztár lett, a korabeli sajtó nemes egyszerűséggel csak “a La Manche hőse”-ként emlegette, s úgy járta a világot, mint később Gagarin. De nemcsak számtalan meghívást, számos megrendelést is kapott, s Blériot igazán nem tartozott az élhetetlen feltalálók közé, repüléseivel egy halom pénzt keresett, amellyel tulajdonképpen ő alapította a francia repülőgépipart.

Egyébként hazánk földjéről is ő emelkedett elsőként a levegőbe. Még nem telt el három hónap a csatornarepülés óta, amikor Budapesten, az Üllői úti gyalogsági gyakorlótéren, körülbelül a mai Ecseri út és Pöttyös utca környékén gyülekeztek a népek a szenzációs eseményre. A rendőrségi jelentések szerint lehettek vagy háromszázezren a bámészok, akik szájtátva figyelték, ahogy Blériot gépével háromszor egymás után a levegőbe emelkedik. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.