70 éve született PATRICK SWAYZE

2022. augusztus 18-án 70 éve született PATRICK SWAYZE amerikai színész

Mindent a focinak köszönhetett, de nem úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Először is nem az Európában ismert fociról, hanem a rögbihez hasonlatos amerikai futballról van szó, másrészt nem segítette a pályáját, hanem derékbatörte. Swayze ugyanis szépreményű balettáncos volt, ám előbb egy Grease-előadáson sérült meg, majd egy focimeccsen úgy megropogtatták a csontjait, hogy végleg abba kellett hagynia a táncolást.

Még szerencse, hogy a színház és a film is érdekelték, ezért prózai színésznek állt, s lábainak összefoltozása is sikerrel járt, hiszen 1987-ben a Dirty Dancing című zenés-táncos filmmel meghódította a világot. De ekkor már színészi múltja is volt, ő játszotta az Észak és Dél című, nálunk is nagy sikerrel vetített tévésorozatban Orry Main szerepét, később pedig a Puszta acél, A vér szava, a Ghost, a Holtpont, a Fater élve vagy halva, a Wong Foo, kösz mindent – Julie Newmar, az Üzenet a gyilkostól és a Donnie Darko című filmben bizonyította tehetségét.

Szüksége is volt a szakmai sikerekre, mert egyébként nem nagyon foglalkoztak vele; kirítt ugyanis kissé Hollywoodból, miután kigyógyult az alkoholizmusból, elkerülték a botrányok, közel három és fél évtizedig – a haláláig – élt boldog házasságban első és egyetlen feleségével, ami kivételes unikumnak számított akkoriban, és számít ma is arrafelé. Az viszont immár szinte általánosnak mondható a filmsztárok között, hogy szakított a katolikus vallással, őt speciel a buddhizmus és a szcientológia ragadta magával.

Talán a buddhizmus állt közelebb a lelkéhez, szerette a komolyzenét, sőt, ő maga is négy hangszeren játszott, alkalomadtán szívesen hegedült. Végül rákbetegség vitte el szegényt 57 évesen. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.