40 éve hunyt el INGRID BERGMAN

2022. augusztus 29-én 40 éve hunyt el INGRID BERGMAN svéd színésznő

Nehezen indult a pályafutása, már az alkatával sem volt minden rendben. Amint később maga is bevallotta: “Túlságosan magas voltam a koromhoz képest… mindig zavarban voltam, és jártomban-keltemben mindenbe belebotlottam. Állandóan ugrattak: Hogy akarsz te színésznő lenni, ha ilyen suta vagy?”

Márpedig ő színésznő akart lenni, s olyan erős elhatározás élt benne, hogy a Királyi Drámai Színház iskolájába való felvételi vizsgája előtt kisétált a rakpartra, s előre kinézte magának azt a helyet, ahonnan majd vízbe öli magát, ha nem veszik fel. Szerencsére felvették, sikeresen el is végezte az iskolát, s még abban az évben megkapta első filmszerepét is, amelyet még kilenc követett. S egyszer – mint a mesében – meglátta egy nagyhatalmú amerikai filmcézár, Amerikába hívta, ahol hamarosan Hollywood egyik legnépszerűbb csillaga lett.

Világsikerű filmek sorát forgatta, olyan örökzöld alkotásokban játszott, mint az Intermezzo, az Akiért a harang szól, a Gázláng, a Forgószél, A diadalív árnyékában, Az öreg hölgy látogatása, A kaktusz virága és a felejthetetlen Casablanca. Háromszor kapott Oscar-díjat, elhalmozták a szeretet és megbecsülés ezer jelével, de igazán sosem érezte magáénak a túlzott csillogást. Amikor megtudta, hogy halálos beteg, legyőzve a fájdalmakat elvállalta az Őszi szonáta című film főszerepét, majd a munka végeztével visszatért szeretett Európájába.

Pontosan 67. születésnapján érte a halál, a köszöntésére vitt hatalmas virágcsokrokat már csak a ravatalára tehették tisztelői. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.