225 éve hunyt el MARY WOLLSTONECRAFT

2022. szeptember 10-én 225 éve hunyt el MARY WOLLSTONECRAFT angol írónő

Már gyermekfejjel, a szülői házban megismerkedett az asszonyok szomorú sorsával, apja ugyanis meglehetősen rabiátus ember volt, aki bottal verte szegény feleségét, és az ütésekből az anyja védelmére siető kis Marynek is jócskán jutott. Már akkor elhatározta, hogy a nők védelmére kel, de fiatal lányként mindössze annyit tehetett, hogy éjszakánként szülei hálószobájának küszöbére ágyazott magának, hogy időben meghallja anyja segélykiáltásait.

Felnőve aztán “tudományos igénnyel” fogott a téma tanulmányozásába, de nagyon nem kellett kutakodnia, hiszen akkoriban a férfiak száz százalékosan uralkodtak a nők felett, még gyermekük szoptatásának idejét is ők szabták meg. Alapos anyagot gyűjtve aztán Mary megírta A nők jogainak követelése című könyvét, amelyben elsőként pendítette meg, hogy a nők is ugyanolyan emberek, mint a férfiak, ezért talán ugyanolyan jogok illetnék meg őket, mint az erősebb nem képviselőit. Első lépésként a nők iskolázottságának elterjedését szorgalmazta, mert mint írta: “ha a nevelés nem készíti fel a nőt arra, hogy a férfi méltó társa legyen, akkor megáll a tudomány, az emberiség fejlődése”.

A férfitársadalom természetesen egy emberként utasította vissza követeléseit, s nemcsak könyvét támadták, de őt magát is, “alsószoknyás hiéná”-nak gúnyolták, és a szemére vetették; ha annyira nem szereti a férfiakat, miért folytat több képviselőjével is “bűnös viszonyt”. Erre aztán férjhez ment utolsó szerelméhez, de önállóságát bizonyítandó, sosem költöztek össze.

Gyermekágyban halt meg, lánya, Mary Godwin lett a világhíres költő, Shelley második felesége és az első horrorkönyv, a Frankenstein írója. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.