365 éve született ZSÓFIA orosz régens-cárnő

2022. szeptember 27-én 365 éve született ZSÓFIA orosz régens-cárnő

A természet nem bánt bőkezűen vele, a francia konzul jelentése szerint: “Teste ormótlan, akár egy szörnyé, feje nagy, mint egy véka, arcán szőrszálak éktelenkednek, lábait fekélyek csúfítják”. Úgyhogy nem volt boldog ember, és sokáig a hatalomtól is igen messze állt. 1682-ben is voltaképpen jobbhíján került régensként a trónra, mert III. Fjodor halála után ő volt a cári család egyetlen nagykorú tagja. Hatalmát azoknak a sztreleceknek köszönhette, akik azt hitték, a csúnya béka hatalomba emelésével voltaképpen ők uralkodhatnak.

Zsófia azonban nagy meglepetést okozott nekik, oly határozottan vette ugyanis kézbe a kormányrudat, hogy ki merre látott, arra futott. Zsófia nem volt korlátolt despota, inkább nevezhető művelt és okos asszonynak, aki ugyan szerette a hatalmat, de ha már az ölébe hullott, megpróbálta jóra fordítani. Volt bátorsága semmirekellő naplopók helyett rátermett emberekkel körülvenni magát, a kormányrudat például az európai formátumú Golicin hercegre bízta, aki egyébként a szeretője volt, de szerencse, hogy épp ily derék embert választott. Ketten együtt elhatározták, hogy országukat kivezetik a szegénység és a műveletlenség mocsarából. Az iskolaalapításokat azonban a maradiságban érdekelt bojárok az ország elleni bűntettnek minősítették, s addig mesterkedtek, amíg megfosztották uralmától, és szegény asszony hátralévő éveit a Novogyevicsij-kolostorban töltötte.

A nagyurak azonban alaposan elszámították magukat, helyére ugyanis Nagy Péter került, aki megvalósította Zsófia valamennyi merész reformtervét, sőt, jóval túl is tett rajta. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.