235 éve született VUK KARADZIC

2022. november 6-án 235 éve született VUK KARADZIC szerb író

A szerb kultúra legnevesebb alakja szegény parasztgyerek volt, felcseperedvén részt vett a Fekete György, azaz Kara Gyorgye vezette ún. első szerb szabadságharcban, egy katonai vezető titkára, majd 1807-ben Belgrádban a Tanács írnoka volt. Bár iskolába alig járhatott, önszorgalomból mégis megtanult olvasni.

Ami azért is nagy szó, mert a szerb nyelvű könyveket alig lehetett megérteni, az irodalmi műveket ugyanis akkoriban úgynevezett szlaveno-szerb nyelven írták, amelynek egyetlen szabálya volt, hogy nincs szabálya. Az akkori írott ábécében például 13 olyan betű volt, amelynek nem volt kiejtett megfelelője. Ezen a nyelven senki nem beszélt, így azután a szlaveno-szerbül írott könyveket csak a társadalom csúcsán álló rétegek tudták elolvasni, illetve közülük is azok, akik egyáltalán tudtak olvasni, mert például a fejedelmek jó része analfabéta volt. A kis Vuk elhatározta hát, hogy változtat ezen, és olyan irodalmi nyelvet alkot, amelyet mindenki megért. Célját el is érte, s élete során a szerb kultúra szinte minden területén “első” lett.

Ő volt az első szerb etnográfus, az első szerb irodalomtörténész és az első szerb irodalomkritikus. Szerb szótárával ő fektette le a nyelvi és helyesírási reform alapjait, elévülhetetlen érdemei vannak a szerb népi kultúra, a népdalok, balladák megőrzésében, s ő volt Szerbia egyik legjobb történésze is. “Életműve a szerb irodalomban fordulópontot jelent, az irodalom belőle merítette a népi és nemzeti szellemet, és egy egész irodalmi kor, a szerb romantika az ő hatása alatt állt” – írta róla egy méltatója.

Szegény aligha gondolta volna, hogy a XX. században az ő munkássága lesz a szerb nacionalizmus egyik alapja, hiszen életművét még a horvátok és a szlovének is méltányolták. Meg persze mi is, több művét magyar nyomdában nyomtatták ki, Budán pedig szobrot állítottak neki. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.