155 éve született MADAME CURIE

2022. november 7-én 155 éve született MADAME CURIE lengyel születésű Franciaországban élt Nobel-díjas vegyész és fizikus

Maria Sklodowska Varsóban született, és hamar megmutatkozott kivételes tehetsége; négyévesen már folyékonyan olvasott, és szülei sokszor erőszakkal parancsolták egy csöppet játszani, mert az még sem való, hogy egy kislány írjon-olvasson reggeltől napestig. Nem is volt kétséges, hogy tudós lesz belőle, de hogy nő létére a férfiakkal is felveszi majd a versenyt, azt kevesen gondolták volna.

Kivált, hogy elég sanyarú körülmények közepette volt kénytelen dolgozni, Párizsban férjével, Pierre Curie-vel egy kémény nélküli, lyukas tetős “laboratórium”-ban kutatták a természet titkait, egyetlen berendezésük egy rozzant fenyőfaasztal volt. Ennek ellenére igencsak szép sikereket értek el, előbb férjével a fizikai Nobel-díjat kapta meg – első nőként -, majd a rádium és a polónium felfedezéséért kiérdemelte a kémiait is, s ezzel ő lett az első kétszeres Nobel-díjas.

S mindemellett ellátta a háztartás gondját, gyerekeket szült, férje halála után pedig átvette annak tanszékét a tekintélyes Sorbonne-on. Gondolhatnánk, hogy érdemeiért kivételes tiszteletnek örvendett új hazájában, de éppen ellenkezőleg történt, állandóan piszkálták, rágalmazták, s csak pár éve szolgáltattak igazságot neki, amikor hamvait férje földi maradványaival együtt a legnagyobb franciák végső nyughelyéül szolgáló Pantheonba helyezték át. Ő az első nő, aki saját jogán bejutott oda. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Madame Curie lánya, Eve Curie édesanyjáról írt életrajzi könyvét, valamint az idén megjelent Madame Curie és a teremtő álmok című könyvet kínálja, előbbit antikvár példányban, utóbbit 30% kedvezménnyel.

Támogasson minket! Köszönjük!

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.