Mit nézzünk ma? – Ponyvaregény

Ponyvaregény

2022. december 31., 22:55 M+

Ponyvaregény – Pulp Fiction /Pulp Fiction/ amerikai krimi, 150 perc, 1994

Van néhány film, amit akárhányszor meg tudok nézni, nem unom meg. A Ponyvaregény ilyen film. Tudni kell, hogy ez az azóta világhírre jutott Quentin Tarantino második filmje, és kisebbfajta csoda, hogy a kezdő filmes miként vett rá olyan híres, befutott sztárokat a szereplésre, mint Samuel L. Jackson, Uma Thurman vagy Bruce Willis. Külön kiemelésre érdemes John Travolta, akit korábban nem sokra tartottam, a Szombat esti láz és Grease nyálas szívtiprója közel két évtized után bizonyította be a Ponyvaregényben, hogy időközben igazi színésszé érett, úgyhogy örökké hálás lehet a film fenegyerekének, Quentin Tarantinónak.

A Ponyvaregény mára már kultuszfilm. Szövegei önálló életet élnek, a híres táncjelenet jellegzetes mozdulatait pedig ismeri mindenki világszerte. Külön fejezetet érdemel a film egészen zseniálisan összeválogatott zenéje, de nem is lehet olyat mondani, amiben a Ponyvaregény gyenge lenne. Nekem egyetlen jelenet nem tetszik benne, amikor a Harvey Keitel kimossa a véres Travoltát és Samuel L. Jacksont, de ez legyen az én problémám.

Szereplők

Vincent Vega – John Travolta
Jules Winnfield – Samuel L. Jackson
Mia Wallace – Uma Thurman
Butch Coolidge – Bruce Willis
Jimmie Dimmick – Quentin Tarantino
Pumpkin – Tim Roth
Honey Bunny – Amanda Plummer
Fabienne – Maria de Medeiros
Marsellus Wallace – Ving Rhames
Lance – Eric Stoltz
Jody – Rosanna Arquette

Koons kapitány – Christopher Walken
Paul – Paul Calderon
Winston ‘The Wolf’ Wolfe – Harvey Keitel

RENDEZŐ: Quentin Tarantino
ÍRÓ: Roger Avary, Quentin Tarantino
FORGATÓKÖNYVÍRÓ: Quentin Tarantino
OPERATŐR: Andrzej Sekula

Adott két idősödő, szabad szájú, tökös, szimpatikus gengszter, Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson), akik igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Jules a rá célzott golyókat csodával határos módon elkerüli, s ezt jelnek tekintvén úgy dönt, felhagy eddigi életével. Társának viszont el kell vinnie szórakozni a gengszterfőnök feleségét… Van továbbá egy boxoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt marffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére… Nem utolsósorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is (Tim Roth és Amanda Plummer), akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules.

https://port.hu/adatlap/film/tv/ponyvaregeny-pulp-fiction-pulp-fiction/event-tv-405366395-257/movie-2031

This entry was posted in filmajánló. Bookmark the permalink.