200 éve született PETŐFI SÁNDOR

2023. január 1-jén 200 éve született Kiskőrösön PETŐFI SÁNDOR költő

Ő a magyar líra legnagyobb alakja, így remélhetőleg mindenki tud róla mindent, hiszen mégis csak nemzeti költőnkről van szó, így tehát a halála óta eltelt több mint tizenhét évtized alatt közmegegyezésre kellett jutni még a vitatott kérdésekben is, amelyeket aztán azóta nem nagyon bolygat senki. Pedig lenne min meditálni, itt van például mindjárt születésének pontos időpontja.

Minden iskolás úgy tudja, hogy szilveszteri gyerek, újévre született, s ez is áll a kiskőrösi evangélikus egyházi anyakönyvben. Petőfi szülei és rokonsága azonban nem kiskőrösi volt, a keresztszülőknek úgy kellett odautazni a keresztelőre, s ha már az év első napján ott voltak, korábban kellett értesülniük a kis Petrovics gyerek világra jöttéről, tehát ezek szerint Petőfi nem születhetett a keresztelője napján. A január 1-jei dátum mellett szól viszont az, hogy a magas gyermekhalandóság miatt akkoriban a gyerekeket már születésük napján megkeresztelték, különösen, ha csenevésznek születtek, nehogy anélkül haljanak meg. És legnagyobb költőnk bizony igencsak pöttöm, vézna csecsemő volt, állítólag spirituszos vízben fürdették, hogy egyáltalán megmaradjon.

Szerencsére megmaradt, lánglelkű forradalmár és zseniális költő lett belőle, de hosszú kort így sem ért meg szegény, az eddigi közmegegyezés szerint 1849. július 31-én halt hősi halált a segesvári csatamezőn. Amit az utóbbi évtizedekben szintén vitatnak egyesek… (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza A helység kalapácsa, illetve a János vitéz / A helység kalapácsa / Bolond Istók című kötetet kínálja, mindkettőt antikvár példányban.

Az alanti képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.