40 éve hunyt el GEORGE CUKOR

2023. január 24-én 40 éve hunyt el GEORGE CUKOR Oscar-díjas magyar származású amerikai filmrendező

Fiatalon író akart lenni, s a filmhez is forgatókönyvíróként került közel. A filmgyártókra azzal tett mély benyomást, hogy rendkívül nyugodt, csendes ember volt, s remekül tudott a nőkkel bánni.

A hollywoodi színésznőkhöz pedig birkatürelem kellett, s voltaképpen azért kapta első rendezői feladatait, hátha ő majd meg tudja regulázni a raplis sztárokat. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, s végül úgy vonult be a filmtörténetbe, mint “a színésznők rendezője”. Olyan filmcsillagokkal dolgozott együtt, mint Katharine és Audrey Hepburn, Greta Garbo, Ingrid Bergman vagy Marilyn Monroe, s olyan világsikerű filmek fűződnek a nevéhez, mint a Rómeó és Júlia, a Gázláng, a Philadelphiai történet, a Copperfield Dávid és a My Fair Lady, mely utóbbiért 1964-ben Oscar-díjat is kapott.

Számos híres történet fűződik a nevéhez, egyszer például Marilyn Monroe rendezett nagyjelenetet egy forgatáson, mire Cukor úgy tett mint, aki dühbe gurul, egy teli vödörrel megindult a színésznő felé, majd egy pohárba merített a tartalmából, és kedves mosollyal átnyújtotta a megrémült színésznőnek – egy pohár pezsgőt. Talán mert angyali türelemmel bánt a színésznőkkel, a férfiakkal már kevésbé volt megértő, a csodálatos díszlet- és jelmeztervező Sir Cecil Beatonnal például legendás veszekedéseket rendeztek, nem egyszer kishíján össze is verekedtek. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.