100 éve született FRANCO ZEFFIRELLI

2023. február 12-én 100 éve született FRANCO ZEFFIRELLI olasz filmrendező

Színészként kezdte a pályafutását, és óriási szerencséjére olyan nagyságok mellett ismerhette meg a szakma rejtelmeit, mint Roberto Rossellini, Vittorio De Sica és Luchino Visconti. Ő maga is elárulhatott némi tehetséget, mert Visconti maga mellé vette asszisztensnek, de mielőtt ő is rendező lett, még tett egy kis kitérőt; díszlettervezőként dolgozott pár évig.

1951-ben lett rendező, s annak ellenére, hogy a nagyvilág főként filmjei révén ismeri, valójában színházi rendezőnek számított. Dolgozott a londoni Covent Gardenben, a párizsi Comédie Francaise-ben és a velencei Arénában, s mivel nagyon szerette az operát, a milánói Scalában is, ahol színre vitte Verdi Don Carlosát. Méghozzá úgy, hogy öt évnyi szünet után megnyerte a címszerepre Luciano Pavarottit – világszenzációt okozva vele. A siker nem is maradt el, az előadás – bár volt jegy 715 dollárért is – telt házat vonzott. Shakespeare-darabok színpadra állításával alapozta meg tekintélyét, s akkor figyelt fel rá a világ, amikor a híres Old Vic társulatával bemutatta a Rómeó és Júliát. Színpadi munkáival olyan megbecsülést szerzett, hogy amikor leforgatta első filmjét – egy dokumentumfilmet -, a színészkirály Richard Burton vállalkozott a narrátor szerepére. Burton később játszott is nála, hiszen Zeffirelli vele és Liz Taylorral forgatta talán legnépszerűbb filmjét, a Makrancos hölgyet.

De szinte valamennyi Zeffirelli-film népszerű lett, nálunk is jól ismert közülük a Rómeó és Júlia, a Napfivér, Holdnővér és A názáreti Jézus. Egész sor későbbi világsztár köszönheti neki a karrierjét, ő fedezte fel Mel Gibsont. A kiváló rendező 2019-ben hunyt el, 96 évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.