60 éve hunyt el SZÉKELY MIHÁLY

2023. március 22-én 60 éve hunyt el SZÉKELY MIHÁLY operaénekes

Bár természetesen képezte a hangját, nem lehetett észrevenni rajta, őstehetség volt. Jó példa erre New York-i esete, amikor meghallgatásra hívták a világhíres Metropolitanbe. A próbaéneklés az ő esetében igencsak rövidre sikerült. A meghallgatás vezetője ugyanis lezseren felszólt neki a színpadra, hogy énekeljen valamit a Szöktetés a szerájból című operából, ám Székely Mihály szabadkozott, hogy csak magyarul tudja. Mindegy, legyintettek lentről, mikor azonban belekezdett, megálltak a karok a levegőben. Azon nyomban leszerződtették, s két hét múlva már a Metropolitanben énekelt. Meghódította Amerikát, Saljapin óta nem ünnepeltek úgy basszistát mint őt, így kedvező ajánlatok sora közül válogathatott, ő azonban hű maradt a budapesti Operaházhoz, amelynek közel négy évtizeden át volt tagja.

Legendák övezte ember volt, a békebeli művészek közül való, aki még játszott és nem szenvedett, amint a színpadon, éppúgy az életben sem. Nem csinált különösebb faksznit a hangjából, nem járt meleg sállal a nyakában, dohányzott, szerette a hideg fröccsöt, sokat kávézott, lóversenyen és presszókban múlatta az időt. Korának egyik legnagyobb sztárja volt, Bartók Béla például, aki a legritkább esetben változtatott valamit művein a könnyebb előadás miatt, a kedvéért mélyebbre írta A kékszakállú herceg várát. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.