420 éve hunyt el I. ERZSÉBET angol királynő

2023. március 24-én 420 éve hunyt el I. ERZSÉBET angol királynő

Az angolok egyik legnagyobb uralkodója a híres-hírhedt VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya volt, 1558-ban került a trónra, a katolikus Máriát követte a hatalomban. Kétségbeejtően súlyos helyzetet örökölt, elődje, a “Véres Mária” – a páratlanul kegyetlen Bloody Mary – teljesen szétzilálta a belső állapotokat.

Ő azonban uralkodásának négy és fél évtizede alatt nemcsak rendbe hozta országát, de páratlan módon virágoztatta fel az élet minden területét. Fejlődött az ipar, a kereskedelem, s az ő hadserege verte meg a győzhetetlen spanyol Armadát. Az általános fellendülés persze ösztönzőleg hatott a művészetekre is, különösen virágzott az irodalom, ekkor alkotott Marlowe, Ben Jonson és Shakespeare.

Tündérkirálynőnek hívták, és roppant népszerűségére jellemző, hogy hosszú uralkodása alatt egyetlen merényletet sem kíséreltek meg ellene. De nemcsak férfiasan erélyes uralkodó volt, igazi nő is. Forradalmi újításokat vezetett be például a szépítkezési szokásokba, imádta az illatszereket, erős illatú, növényi és állati eredetű anyagokból gyúrt kis golyókat viselt a nyakában lógó aranyláncon, de illatosították a palota termeit, a ruhákat, sőt, még az udvarban élő kutyákat is. Ő maga pedig havonta egyszer meg is fürdött! Szenzációszámba menő különcködés volt ez akkortájt, a legendás francia kegyencnő, a csodálatos szépségű Madame Pompadour például nem mosakodott soha. Nem mintha Erzsébet bármikor is piszkosnak érezte volna magát, egyszerűen mint rossz szokást vette fel a havi fürdőzést, de ki is rítt vele környezetéből, alighanem ő volt a legtisztább angol akkoriban.

Uralkodása meghatározó hatást gyakorolt utódaira és Európa későbbi uralkodóira egyaránt. Még XIV. Lajos francia király is tanult tőle, a Napkirály is teljesen tisztaságmániás lett: minden reggel nedves kendővel megtörölte a szemét. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Lytton Strachey Erzsébet és Essex című könyvét kínálja, antikvár példányban. 

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.