1835 éve született CARACALLA

2023. április 4-én 1835 éve született CARACALLA római császár

Septimius Severus császár fia volt, s annak halála után, 211-ben testvérével, Getával egyetemben kiáltották ki császárra. A két fiú azonban nemigen szívelte egymást, így először azt fundálták ki, hogy szétosztják a birodalmat egymás között, de a hadsereg ebbe nem ment bele. Ekkor Caracalla egyszerűbb megoldást választott; édesanyjuk lakására csalta testvérét, s legyilkolta. Szegény Geta hiába menekült anyja kebelére, testvére végzett vele. A hadsereg a gaztettről értesülvén lázadozni kezdett, de Caracalla igen hathatós érvet talált meggyőzésükre; megduplázta a zsoldjukat.

Miután így megszilárdította trónját, véghezvitte egyetlen üdvös cselekedetét, kiadta a Constitutio Antonianát, amellyel a birodalom minden szabad alattvalójára kiterjesztette a római polgárjogot. Igaz, ebben sem a bölcs előrelátás vezette, hanem a pénz, a római polgárok ugyanis adózni tartoztak, híres rendelete nyomán pedig jelentősen nőtt az adófizető polgárok száma.

Végtelenül hiú ember volt, a legendás hadvezér, Nagy Sándor nyomába kívánván lépni harci babérokra áhítozott, s több győztes hadjáratot vezetett. Éppen egy hódító háborút vívott, amikor őt is elérte végzete; egy sértett testőrparancsnok megölte. Vágya ellenére nevét mégsem háborús hőstettei őrizték meg az utókornak, hanem a Rómában épült hatalmas fürdő, amelynek impozáns maradványai napjainkig fennmaradtak. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható idegen nyelvű könyvet új, teljes árú vagy antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in ókor and tagged . Bookmark the permalink.