260 éve született JOSÉPHINE

2023. június 23-án 260 éve született JOSÉPHINE francia császárné, Bonaparte Napoleon felesége

Nem volt kimondott szépség, de nagyon értett hozzá, hogy hibáit elleplezze, csúnya fogsorát például megnyerő, zárt ajkú mosollyal rejtette el, s mivel óvatosan és keveset beszélt, egészen beszédes pillantásokat fejlesztett ki.

Bomlottak is utána a férfiak, első férje Beauharnais vicomte volt, akit a francia forradalom alatt kivégeztek, és Joséphine is közel állt a guillotine-hoz, csak pártfogói közbenjárásának köszönhette életét. Napóleon még fiatal tiszt korában vette feleségül, de mozgalmas életében nem sok ideje maradt arra, hogy szívügyeivel bíbelődjék, így a nászéjszaka utáni napon szépen el is búcsúzott az ifjú asszonytól – aki különben hat évvel idősebb volt nála -, s mint aki jól végezte dolgát elindult a csatába. Bár Napóleon a császári cím felvételekor Joséphine-t is  császárnévá koronáztatta,  később nehéz szívvel ugyan, de elvált tőle. A császár ugyanis azt tartotta, hogy a nő vakon vesse alá magát a férfi akaratának, s ha ezt nem tette meg, félretolta az útjából, mert mint mondotta: “a politikában ismeretlen fogalom a szív, csak a fej számít”.

Így aztán Napóleon és Joséphine 1809-ben elváltak, pedig a császár szenvedélyesen szerette feleségét, még azt is megbocsátotta neki, hogy rendszeresen megcsalta.  A császárné ugyanis kikapós menyecske volt, s nagyon élvezte, hogy vonzza a férfiakat. Válásuk után Joséphine természetesen visszavonult az udvari élettől, s vidéken élt haláláig. Amiről Napóleon már Elba szigetén értesült, s – a szemtanúk beszámolója szerint – napokon keresztül komor és hallgatag volt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.