1660 éve hunyt el JULIANUS APOSTATA

2023. június 26-án 1660 éve hunyt el JULIANUS APOSTATA római császár

Nagy Konstantin császár rokona volt, s rendkívül gondos klasszikus nevelést kapott Athénban, s ez lett később minden baj forrása, annyira megszerette ugyanis a görög filozófia és vallás hagyományait, hogy később, a császári trónra jutva annak szellemében fogott az uralkodáshoz. Egyébként jó képességű, tehetséges ember volt, pályafutását hadvezérként kezdte, ő állította helyre a békét Galliában, de sikerrel harcolt a perzsákkal is. Katonái nagyon szerették, tulajdonképpen határozott unszolásukra vette fel a császári bíbort is 360-ban.

Mint Hitehagyott mellékneve is mutatja, uralkodása alatt igyekezett a régi római pogány vallást visszahozni, ám akkoriban a kereszténység már olyan mély gyökeret eresztett a társadalomban, hogy naiv kísérlete eleve kudarcra volt ítélve. Bár később a katolikus történetírók – akik mindent elkövettek, hogy emlékét befeketítsék – őt is a keresztényüldözők közé sorolták, ez csak részben igaz, mert noha tényleg fellépett Krisztus követői ellen, sokkal emberségesebben viselkedett velük szemben mint sok korábbi császár, nem küldte máglyára és nem vetette oroszlánok elé őket.

Ha a keresztény vallást követte volna, a legderekabb római császárok egyikeként őriznénk emlékét, de így még azt az érdemét is alig ismeri valaki, hogy nagyszabású építkezéseivel ő csinált várost a mocsaras szúnyogfészek Lutetiából, azaz Párizsból. Bátor katonaként végül a csatatéren esett el úgy, hogy sosem látta meg Róma városát. (Kalendárium Press)

This entry was posted in ókor. Bookmark the permalink.