320 éve született JOHN WESLEY

2023. június 28-án 320 éve született JOHN WESLEY angol teológus, a methodista egyház megalapítója

Oxfordban tanult, majd pap édesapjának segédkezett, és 1728-ban ő is anglikán pap lett. Eközben Oxfordban testvére, Charles Szent Klub néven közösséget szervezett, amelynek tagjai szabályozott életmódjuk latin elnevezése, a methodus vitae miatt methodistáknak nevezték magukat. Oxfordba visszatérve John is csatlakozott a társasághoz, és saját bevallása szerint 1738. május 24-én este háromnegyed nyolckor megtért. Ezután a klub tagjai másokat is megtérésre buzdítottak, ezért az anglikán klérus kitiltotta őket a templomokból. A methodisták azontúl a szabad ég alatt prédikáltak. A mozgalom nemsokára kinőtt az anglikán egyház kereteiből, és Wesley megszervezte a methodista egyházat.

Az anglikán egyházból kivonult methodisták a szükségből erényt kovácsoltak, és nagy missziós tevékenységbe kezdtek. Kikötötték, hogy a lelkészeknek nem szabad három évnél tovább egy helyen prédikálniuk, ezért mozgalmuk hamar elterjedt. Mindamellett Wesley methodista felekezete lényegében megtartotta az anglikán egyház hittételeit. Jellegzetes tanításuk viszont, hogy a megtérés, annak érzelmi átéléséből áll. A methodisták szerint az üdvösség biztos érzését és tudatát nem a szentségek adják, hanem közvetlenül a Szentlélek nyilvánítja ki a léleknek. A methodista egyház főként Angliában és Észak-Amerikában terjedt el, de természetesen működik egész Európában, így Magyarországon is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.