225 éve született GIACOMO LEOPARDI

2023. június 29-én 225 éve született GIACOMO LEOPARDI olasz költő

Jószerivel semmi érdemleges dolog nem történt vele egész életében, eseménytelen sorsa “egy lélek története”. Gazdag grófi család sarja volt, szüleitől minden anyagi lehetőséget megkapott, de nem szerette senki. Bánatában a könyvekhez menekült, tízéves korában bezárkózott a hatalmas családi könyvtárba, és betegre olvasta magát; elromlott a szeme, elferdült a gerince, de hét év múlva úgy jött ki onnan, hogy közel tucatnyi nyelven tudott.

Első művét 14 évesen írta Filozófiai párbeszéd címmel, s még nem volt húsz, de már Homéroszt fordított. Fő műve egy aprócska kis verseskötet, amely mindössze 36 költeményt tartalmaz, mégis ez az Énekek című kötetecske jelentette az új olasz irodalom nyitányát. De szerzője persze nem vívott ki elismerést vele, mint ahogy semmiben nem aratott sikert soha. Természetesen a szerelemben sem, első kapcsolatára 27 éves koráig kellett várnia, a nők ugyanis kissé viszolyogtak tőle, gyerekkora óta súlyos betegségek sora gyötörte, volt, hogy járni is alig tudott.

Nem csoda, hogy “a kétségbeesések költője” lett belőle, de ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – ma már ő az olaszok legkedvesebb lírikusa. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.