105 éve született SUSAN HAYWARD

2023. június 30-án 105 éve született SUSAN HAYWARD amerikai színésznő

Brooklynban született, valójában Edythe Marrennernek hívták, apja pedig egy szorgalmas, szolidan szegény szállítómunkás volt. A kis Edythe-et két pálya vonzotta, álmai szerint színésznő lett volna, reálisabb vágyként pedig a titkárnői állást célozta meg. Kereskedelmi iskolában tanult, ám amire végzett, csinos fiatal lánnyá serdült. Ezért aztán fotómodell lett, gyorsan elment Hollywoodba, ahol az új sztárokra vadászó filmügynökök hamar felfedezték. Még nem volt húszéves, amikor szerepet kapott a Lányok próbaidőre című filmben, s csakhamar a legnépszerűbb színésznők egyike lett.

Szinte tökéletesen megfelelt a hollywoodi eszményeknek; szabályos szépség volt, érzéki, kihívó, így kezdetben főként kiváló testi adottságait hasznosította. Pedig tehetséges színésznő volt, s kinőve a fiatal naíva szerepekből igazi művésszé érett. Kiválóan ábrázolta a nagy szenvedélyeket, az őszinte emberi érzéseket, így lassanként a művészetét is elismerték. 1947-ben a Katasztrófa című filmben nyújtott alakításáért – egy alkoholistát formált meg – Oscar-díjra jelölték, de az aranyszobrocskát még nem ő kapta. Még gyermekkori emlékeiből remekül tudta, hogyan néznek ki az alkoholisták, három filmben formált meg ilyen figurát, s mindegyikben csodás alakítást nyújtott.

1952-ben Henry King A Kilimandzsáró hava című filmjében őt választotta Gregory Peck partneréül, s a film világsiker lett. Az Oscar-díjat végül mégsem ezért, hanem az Élni akarok! című filmben nyújtott drámai alakításáért kapta hatvanöt éve, 1958-ban – teljesen megérdemelten. (Kalendárium Press)

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.