60 éve hunyt el EDITH PIAF

2023. október 11-én 60 éve hunyt el EDITH PIAF francia sanzonénekesnő

Szegény kis utcai énekesnő volt, ázott kis veréb, amikor egy szép napon a híres Cabaret igazgatója felfedezte. Maurice Chevalier is hamar felismerte benne a kivételes tehetséget, s támogatásával csakhamar a leghíresebb francia sanzonénekesnő lett, a sanzon picinyke nagyasszonya. Jellegzetesen rekedtes hangjával, sajátos előadói stílusával – amellyel “a sanzon tragikája” címet érdemelte ki – nemcsak a párizsi Olympia közönségét hódította meg, de az egész világot. Nem bánok semmit sem és Milord című dala ma is gyakran hallható.

Akkori népszerűsége szinte elképzelhetetlen, de még ma is ápolják emlékét, abban az utcában például, ahol kitett csecsemőként, egy kopott rendőrkabátba bugyolálva megtalálták, ma emlékmúzeum van. A világhírű költő és festő, Jean Cocteau annyira szerette és tisztelte, hogy amikor megtudta halálhírét, összetörve leült, hogy nekrológot írjon róla, de írás közben szívrohamot kapott, és ő is meghalt. Máig tartó népszerűségét jelzi, hogy amikor az új évezred lázában a franciák népszavazás során kiválasztották a XX. század legszebb dalait, az ő Himnusz a szerelemhez című sanzonja lett a harmadik.

Egyébként az eredeti neve Gassion volt, művésznevét csak karrierje kezdetén vette fel, s azt jelenti magyarul: veréb. Illett is hozzá, mert alig másfél méter magas volt és mindössze 45 kiló. De így is királynő! (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.